• hr
  • en
  • de
  • it

Počela obnova Velike Onofrijeve fontane

Početkom tjedna počela je milijun i pol kuna vrijedna obnova Velike Onofrijeve fontane u povijesnoj jezgri Dubrovnika, potvrdio je u četvrtak tajnik udruge Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić, koja financira obnovu.
"Čekali smo da prođu božićni i novogodišnji blagdani kako bismo krenuli s radovima i obnovom. Radi se o već najavljenim radovima koji bi trebali biti gotovi do sezone.
Izvođač je tvrtka 'Građevinar Quélin', a njezin glavni kooperant je Hrvatski restauratorski zavod iz Splita", rekao je Kapetanić te dodao kako je vrijednost radova oko milijun i pol kuna.
Inače, Velika Onofrijeva fontana izgrađena je 1438. godine kao simbol izgradnje staroga dubrovačkog vodovoda kojim je taj grad dobio pitku vodu iz 12 kilometara udaljenog izvora Rijeke dubrovačke.
Danas je i spomenik kulture nulte kategorije neprocjenjive vrijednosti. Poligonalnog je oblika sa 16 isklesanih maskerona za izljev vode, a projektirao ju je Onofrio della Cava iz Napulja.
Kupola fontane je u izvornom obliku bila monumentalnija, no uništena je u velikom potresu 1667. godine. Nakon toga nikad nije vraćena u prvobitno stanje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr