• hr
  • en
  • de
  • it

Počela naplata karti za trajet po ljetnoj tarifi

Od danas stupaju na snagu nove, sezonske cijene putnih karata na svim lokalnim brzim brodskim prugama na Jadranu koje su u odnosu na zimske cijene veće za oko 20 posto.
Međutim, već od 1. srpnja stiže novo povećanje cijena karata na katamaranima i drugim brzim brodovima koje će, ovisno o pojedinoj liniji, biti veće od 10 pa sve do 100 posto. Nove je cijene karata na brodskim linijama propisalo Ministarstvo prometa vezujući taj svoj prijedlog uz natječaj za nove koncesionare brzih brodskih linija. Natječajni postupak je upravo pri kraju, ugovori o koncesijama bit će potpisani tijekom lipnja, a onda će stupiti na snagu nove cijene ali, kako najavljuju iz Ministarstva, i smanjenje državnih subvencija brodarima.
To znači da Vlada smanjuje izdvajanja iz proračuna za tu namjenu na putnika. Za sada iz Ministarstva ne najavljuju povećanje cijena karata na trajektima, a premda se ovo povećanje odnosi najviše na sezonsko dakle ljetno razdoblje i to na putnike koji ne žive na otocima dok je za otočane kao povlaštene putnike ovaj skok zaobišao, poskupljenje karata izazvalo je i reakciju Otočnog sabora. Nove cijene bile su prije nekoliko dana jedna od tema razgovora predstavnika tog tijela s predsjednikom RH Ivom Josipovićem. Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić već od najave poskupljenja ponavlja kako ćemo zbog toga pred turistima i agencijama opet ispasti neozbiljna država:
- Cijene prijevoza su bile istaknute i ukalkulirane kod svih turoperatora, a sada drastične promjene stižu u samoj sezoni. Sada agencije ispadaju pred svojim turistima lažljive, a Hrvatska opet loš partner.
Otočane je, pak, strah da će dolaziti i do otkazivanja već rezerviranih kapaciteta. Primjerice, putna karta za Veli Iž je veća za 16 kuna po osobi u jednom smjeru odnosu na sadašnju "ljetnu" kartu, a u odnosu na "zimsku" povećanje je još veće. To znači da četveročlana obitelj za putovanja od Zadra do Iža mora ukupno 128 kuna više. Dakle, mi ne govorimo o tome da će i otočanima karta biti skuplja, tu je povećanje najmanje, od nula do 14 posto, kako gdje, ali nas je strah da će sadašnje ljetne cijene postati zimske i da je ovo povećanje trajno. Zato ćemo, kad nove cijene stupe na snagu, organizirati na cijelom Jadranu, jedan oblik tihog protestnog bojkota. Kako, tek ćemo vidjeti - rekao je jučer Barić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr


Iako se povećanje cijena putnih karata za sada ne odnose i na trajekte, Darko Šarunić, predsjednik MO-a Brgulje na Molatu i vlasnik jedine trgovine u tom mjestu kaže:

- Nećemo sad na otocima odmah povećati cijene artikala, ali se svako poskupljenje kad-tad odrazi ili na naše poslovanje, jer na nekim proizvodima gubimo ili na cijenama. Ne vjerujem da će cijene prijevoza trajektima, a mi tako