• hr
  • en
  • de
  • it

Pobuna stanovnika Vele Luke

"OVDJE se radi o eventualnom profitu užeg broja pravnih i fizičkih osoba, a na štetu današnjih i budućih generacija Velolučana", stoji u peticiji za hitno zaustavljanje radova Luke nautičkog turizma u Veloj Luci. Naime, građani Vele Luke pobunili su se protiv projekta obitelji Šegon smatrajući da je elaborat bio manjkav, da im nikada nije prikazano kako će zapravo marina izgledati te da bi ona mogla narušiti vizuru ovog mjesta i pridonijeti onečišćenju ove uvale.

To nije marina, nego parkiralište na moru!
Podsjetimo, u rujnu prošle godine Ivo Šegon, sin Branka Šegona, bivšeg pomoćnika ministra financija Slavka Linića, potpisao je unosan ugovor s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem o koncesiji na gospodarsko korištenje Luke nautičkog turizma, marine u Veloj Luci. Potpisivanjem ovog ugovora krenula je realizacija projekta uređenja i izgradnje marine u Veloj Luci kapaciteta do 200 vezova, a vrijednost projekta je 47 milijuna kuna. Tvrtka Ovalis Nova najnovija je u obitelji Šegon, a osnovana je u travnju prošle godine, točnije 21. travnja, za samo 20 tisuća kuna. Osnivačica tvrtke je Ivna Šegon, supruga Branka Šegona i bivša članica Uprave Financijske agencije (FINA).
Tvrtka koja je dobila ovaj vrijedan posao osnovana je dva tjedna nakon što je Županija raspisala natječaj. Taj natječaj za koncesiju za izgradnju marine u Veloj Luci objavljen je 5. travnja, tvrtka je osnovana 21. travnja, a već je 8. svibnja dobila ovaj unosan posao!
Mještani Vele Luke ne slažu se s projektom marine, koja se nalazi u središtu mjesta, gotovo ispred Šegonova hotela Korkyra u Veloj Luci, a marinu nazivaju parkiralištem na moru. Smatraju da marina nije u skladu s konceptom održivog razvoja te da će navedeni projekt umanjiti vrijednost prirodnih i kulturnih resursa Vele Luke.

Izvor: www.index.hr