• hr
  • en
  • de
  • it

Pobuna brodara

Privatni brodari godinama se bune zbog odnosa Agencije za linijski obalni promet prema njima, ističući kako se favorizira državni brodar "Jadrolinija" dok se njima ne dopušta pristup ni mrvicama milijuna koji kolaju u tom poslu. Privatnika koji održavaju linije između kopna i otoka ostala je tek nekolicina, a svi odreda sumnjaju kako će "Jadrolinija", kad joj prema propisima EU-a 2016. godine istekne monopolistička povlastica i naša se strana Jadrana otvori europskom brodarskom tržištu, biti - prodana.

Među privatnim brodarima koji se osjećaju sustavno uništavanima jest i Lenko Garbin, čija tvrtka "GV-line" održava pruge Zadar - Sali, Zadar - Iž - Rava i Dubrovnik - Mljet - Korčula - Lastovo.
- U Zagrebu, čini mi se, nemaju pojma kako Agencija postupa s privatnicima, čime se krše europski propisi i praksa. Nama je, primjerice, Agencija naplatila takozvanu razumnu dobit, i to u iznosu od 300 tisuća kuna, jer smo navodno u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. godine zaradili - previše. Uopće nisu uzeli u obzir cjelogodišnju bilancu, u koju bi bilo uključeno zimsko razdoblje, kad je putnika neizmjerno manje i kad su brodovi na remontu. Razumna dobit u svijetu se naplaćuje privatnicima koji imaju koncesije na ogromne resurse poput vađenja nafte ili plemenitih metala, a ovdje nam se otimaju sredstva za golo preživljanje - bijesan je Garbin, tvrdeći kako Agencija u svemu pogoduje "Jadroliniji", koja ima 92 posto brodarskoga kolača i može se na koncesije prijavljivati s cijenama koje su potpuno nerealne.
- Na natječaj za liniju Dubrovnik - Mljet prijavili su se s cijenama koje ne mogu pokriti ni naftu, a za Split - Bol - Jelsa s još nižom ponudom. To nitko tko želi pošteno raditi ne može izdržati. Što je to ako ne dampinške cijene - pita Garbin i dodaje:
- Uza sve ogromne subvencije, a riječ je o stotinama milijuna kuna godišnje, "Jadrolinija" ima višemilijunske gubitke na gotovo svim linijama. Preuzeli smo svojedobno liniju na kojoj je "Jadrolinija" imala goleme gubitke i bojao sam se što će biti, hoćemo li propasti, ali smo na kraju, uz subvenciju, poslovali sa zaradom. Zašto oni to nisu mogli?! Jer ih nije briga: troše koliko im treba jer će država, odnosno građani, na kraju sve namiriti - kaže Garbin.
Prava katastrofa zadesila je tvrtku "Linijska nacionalna plovidba" koja je na natječaju izgubila liniju Valbiska - Lopar, pa je pokrenuta predstečajna nagodba, a od 52 pomorca 18 ih je dobilo otkaze.
- Ova Vlada i Ministarstvo pomorstva zgazit će domaće privatne brodare na Jadranu. Liniju koju smo održavali sedam godina, očekivano, dobila je "Jadrolinija". Najprije smo čekali natječaj godinu dana, možda slučajno, dok "Jadrolinija" ne završi novi brod, pa je rok natječaja bio samo 45 dana, a u tom vremenu ne može se prikupiti dokumentacija i onda je snižena cijena održavanja - ogorčena je Antonija Mišura, direktorica LNP-a, navodeći kako privatnim brodarima ostaju samo nerentabilne linije, a kad ih učvrste, oduzima im se koncesija.
LNP-u su ostale katamaranske linije Split - Rogač, te Šibenik - Kaprije - Žirje.
- Na natječaju za šoltansku liniju uvjetovan je veliki brod s 250 mjesta, dok je prosječan broj putnika po putovanju tridesetak, a troškovi su tako postali ogromni. Mali brodari uvijek gube. Moramo istaknuti da ni jedna Vlada do sada nije imale razumijevanja za privatne brodare, ali sadašnja je Vlada dosegnula vrhunac - zdvaja Mišura.
- Što će se dogoditi 2017. godine, kad se otvara tržište brodarima iz cijele Europske unije? Koga država priželjkuje, strane ili domaće brodare? I što će biti s "Jadrolinijom"? Sudeći po obnovi flote i preuzimanju koncesija, taj bi naš najznačajniji brodar mogla zadesiti ista sudbina kao i banke, telekom... Ušminkat će se novcem građana i onda se "udati" sa skupom dotom - zaključuje Antonija Mišura.

Agencija: Oni bi plovili samo ljeti
Pojedini mali brodari nemaju razloga ni za kakvu ljutnju. Bilo bi bolje da preispitaju svoje poslovanje - kazao nam je kapetan Ivan Franičević Aga, direktor Agencije za obalni linijski promet, navodeći kako nekolicina onih koji se stalno bune i dižu viku u javnosti pokušavaju održavati linije s prastarim brodovima koji se jedino mogu prodati u staro željezo.
- Sve su naše odluke transparentne, u svakom se trenutku kod nas može provjeriti je li sve u skladu s hrvatskim i europskim propisima. Tko hoće, neka dođe u Agenciju i dobit će sve na uvid. To su brodovi realne vrijednosti do sto tisuća eura opterećeni višemilijunskom hipotekom! A kako tek posluju: ubiru lučku naknadu u ime lučkih uprava koju im uopće ne uplaćuju, dok im država u dan isplaćuje svoje obveze, subvencije na linije koje održavaju.
Svi bi htjeli komercijalne linije, i to po mogućnosti ljeti, a tko će ploviti zimi?! A što se tiče 2017., kada ponovno budu raspisani natječaji na razini EU-a, ništa se neće dogoditi. Možda se netko javi na neku liniju, ali ozbiljnu konkurenciju ne očekujem jer je "Jadrolinija" jak brodar i ima zaista kvalitetnu flotu.
Lako se oštriti na onih 60 do 90 ljetnih dana dok ima prometa, a tko će za puste otoke voziti svih 365 dana? Duga je crna zima na Jadranu i europski brodari to vrlo dobro znaju...

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr