• hr
  • en
  • de
  • it

Pobočna pisma nisu rijetkost u ugovaranju broda

U nastavku suđenja u aferi "Brodosplit" svjedočio je Rein Amels, direktor svih "Wesselsovih" tvrtki za koje su se gradili sporni tankeri. Tužiteljstvo je tijekom postupka ustrajalo u tvrdnji da je "Training Ship Concept" izmišljen samo kako bi se izvukao novac iz škvera.
Od 4,7 milijuna, koje je "Brodosplit" uplatio na račun, Drago Maček uspio je predignuti 1,3 milijuna prije blokade do koje je došlo jer je izbila afera zbog nelegalnosti pri ugovaranju posla.
"Wessels" je sa splitskim škverom povezao Norman Douglas Thomas, vlasnik tvrtke "MCArthur", koja je posredovala pri sklapanju posla za izgradnju brodova u našim brodogradilištima. Obojica su već u istrazi 2008. godine kazali kako TSC zaista postoji i trebao se razvijati, ali posao je obustavljen zbog blokade računa radi kaznenog progona.
Izvršni direktor Rein Amels u svojem je svjedočanstvu razjasnio sve okolnosti pregovora i narudžbe za izgradnju četiriju tankera i implementiranje TSC-a.
- S "Brodosplitom" je bila dogovorena cijena od 50,05 milijuna dolara po brodu, ali su me prva dva tankera zbog variranja cijene čelika i tečajnih razlika u valutama došla 54,5 milijuna dolara svaki. Druga dva plaćena su po 56,8 milijuna dolara svaki. Već 30 godina radim u brodarstvu i mogu vam kazati kako pobočna pisma nisu rijetkost.
- Ugovorio sam izgradnju više od 200 brodova. Tijekom pregovora Drago Maček bio mi je važan jer je objašnjavao hrvatskoj strani što treba napraviti. Na TSC smo se odlučili jer je uočen manjak časničkoga kadra te smo planirali uz prijevoz nafte na istim tankerima i provoditi obučavanje kadeta. Upravo zato je na druga dva tankera ugrađeno po dodatnih 10 kabina, dodatna paluba i nekoliko učionica - kazao je Amels.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr