• hr
  • en
  • de
  • it

Plovio prema Malti, pa izronio na rivi u Jelsi!

Proteklih nekoliko dana jelšansku luku "krasila" je jedna jedina jahta - katamaran "Smile" - i to usidrena u Veloj bondi, mjestu koje dobri poznavatelji lokalnih meteoprilika zimi redovito izbjegavaju.

Na plovilu tek jedan stariji čovjek, za kojeg će se poslije ispostaviti da je 79-godišnji Jürgen Gustav Gydat, "morski vuk" iz Berlina, no Jelšani su očito bili kuriožasti i željeli doznati nešto više - otkud je doplovio u ovo doba, zašto se nije vezao u Maloj bondi, treba li mu možda pomoć...
Naravno, među prvima koji su ga posjetili, ali i zdušno pomagali, bili su Vlatka Buj, poznati enolog Andro Tomić i susjeda Dragana Drinković..., a dobra je priča izgleda baš u Jelsi, nešto poput onog u romanu slavnog Ernesta Hemingwaya, dobila doista zanimljiv zaplet. Jürgenu se oko jednog od propelera prilikom vezivanja dvotrupca omotao konop, pa je to trebalo što prije riješiti, a evo što on o tome kaže.
- Cijeli radni vijek bio sam menadžer, ponajviše u hotelskoj industriji, no nigdje nisam uspio pronaći mjesto perfektno za život. Zato sam u studenome lani kupio ovaj katamaran i odlučio na njemu provesti ostatak života, a od Krka do Jelse plovio sam 11 dana.
Na moru je bilo svega od jakog vjetra, velikih valova, kiše i magle, no sidrenje se ovdje uistinu zakompliciralo, a budući da sam u životu najčešće bio prisiljen probleme rješavati sam, zaronio sam i pokušao osloboditi propeler, no u tome nisam uspio do kraja - rekao je Jürgen, koji zapravo plovi prema Malti.
A kad je krvavih koljena po priličnoj hladnoći, onako promrznut, izronio na rivu i otišao u svoj jedini dom, do izražaja je došla ona humana crta domaćih ljudi, koji prema svemu sudeći znaju s turistima.
Vidjeli su da je "Jürgen without women" pa su ga brzo utoplili, izmasirali, izmjerili mu tlak, donijeli mandarine i pripremili topli čaj za okrepu, a napokon pozvali i Hitnu medicinsku pomoć, na što se on tek nasmijao.
Andro Tomić mu je darovao i dvije butelje "Plavca malog", te se pobrinuo da propeler napokon bude oslobođen konopa, što je učinio mlađahni i nadasve spretni Jure Bogdanić iz Vrboske. Komunikativni starac, koji očito ljubi more, prezadovoljan je reakcijom domaćih ljudi, a zahvaljivao im je čokoladicama "Merci".
A sad pravac Albanija!
'Moj katamaran je dug 11,80 i širok 6,50 metara. Izuzetno je siguran, pa ću njime, nadam se, ploviti mnogim morima i rijekama. Najprije ću u Albaniji darovati siromašnima 35 paketa mojih stvari koje mi više nisu potrebne, malo dotjerati unutrašnjost broda i onda nastavljam dalje.' - otkrio nam je svoje planove vremešni avanturist.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr