• hr
  • en
  • de
  • it

Ploče: biodizel dobio zeleno svjetlo

Savjetodavno stručno povjerenstvo za ocjenu utjecaja zahvata na okoliš postrojenja za proizvodnju biodizela u luci Ploče dalo je pozitivno mišljenje na Studiju koju je izradila tvrtka "Ekonerg". Povjerenstvo je održalo sjednicu početkom prosinca u Ministarstvu zaštite okoliša u Zagrebu i sada se očekuje rješenje resornoga ministarstva.
Podsjetimo, građani i Grad Ploče uložili su određene primjedbe na 30 milijuna eura vrijedno postrojenje za proizvodnju sto tisuća tona biodizela godišnje na prostoru od tri hektara.
Što će biti s otpadnim vodama, kako će se postrojenje opskrbljivati električnom energijom s trafostanice koja se nije ni počela graditi zbog otpora lokalnoga stanovništva, kako je moguće takav objekt graditi tako blizu zaštićenog rezervata Parila, zašto se kao gorivo korist loživo ulje, zbog čega je predviđeno prekoračenje emisije stakleničkih plinova, kakve će biti posljedice za poljoprivredu, neka su od pitanja koja zanimaju širu javnost.
Osnovne sirovine za proizvodnju biodizela su biljno ulje, otpadno kuhinjsko ulje i životinjska mast. Investitor projekta je Biom iz Zagreba, kojem je Lučka uprava Ploče dodijelila koncesiju na 30 godina. Ugovor će biti potpisan nakon pravomoćnosti lokacijske dozvole i dostavljenih bankarskih garancija. Partner hrvatskog investitora je austrijski dobavljač opreme koji je već izgradio više od 20 postrojenja biogoriva.
Predstavnici investitora i izrađivača Studije istaknuli su mogućnost zapošljavanja 27 djelatnika različitih struka, direktne koristi za gradski i državni proračun, kao i za lučku zajednicu. Promet bi se odvijao cestom, vodom i željeznicom.
Promet brodova povećao bi se desetak posto, kao i promet željeznicom, dok bi dnevni promet kamiona bio 30-ak, što je gotovo zanemarivo, kako su istaknuli, ako se uzme u obzir promet od osam tisuća vozila dnevno, odnosno 14 tisuća dnevno tijekom turističke sezone, na mjernom mjestu u Rogotinu.
Otrovni plin metanol bio bi pod kontrolom u čeličnom spremniku kapaciteta tisuću „kubika", a hlapljenje bi se spriječilo slojem dušika, utjecaja na vodu i tlo ne bi bilo, a razina buke bila bi manja od dopuštene. Predviđeni rok izgradnje postrojenja je godinu i pol u idealnim uvjetima, nakon što budu ishođene sve dozvole.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr