• hr
  • en
  • de
  • it

Ples pijavica u Italiji

Snažan olujni sustav u srijedu je donio obilne kiše i poplave jugu Francuske, Švicarske i sjeveru Italije. U višim dijelovima planina ovih područja palo je i puno snijega, ponegdje i više od metra.
Najveće štete uzrokovalo je izlijevanje rijeke Carrione u području kraj grada Carrare. Tisuće ljudi morale su napustiti svoje domove zbog poplava.
Područje niskog tlaka s obilnim oborinama danas se proširilo i na središnju Italiju. U Rimu je objavljeno izvanredno stanje, u školama je otkazana nastava, a vlasti upozoravaju građane da ne koriste automobile te da ostanu kod kuće.
No kako to uglavnom biva, zastrašujuće vremenske pojave istovremeno kreiraju zadivljujuće lijepe prizore. Tako je u jutarnjim satima četvrtka ispred zaljeva Diano Marina - Riviera dei Fiori u Italiji snimljen fascinantan meteorološki prizor. Dvije pijavice rotirale su se jedna oko druge, a iz podnice olujnog kumulonimbusa bilo je još nekoliko pokušaja stvaranja novih pijavica - funnel clouda (rotirajućih oblaka).
Ove dvije elegantne pijavice - 'blizanke', njihove brojne video i fotografske snimke, brzo su osvojile meteorološke portale diljem Europe, piše Crometeo. Pogledajte video gore i bit će vam jasno zašto.
Izvor: www.tportal.hr