• hr
  • en
  • de
  • it

Plava vrpca Đuri Gašpariću: Spasili smo Čehinju u posljednjem trenu

- Da je plovidba potrajala dvadeset-trideset minuta duže, ne znam kako bi sve to završilo. Žao mi je što je Jana izgubila bebu, ali sam sretan što smo joj pomogli da preživi ovo pakleno putovanje - tim je riječima Đuro Gašparić, 35-godišnji zapovjednik broda "Pojišan" splitske Lučke kapetanije, opisao dramatičnu svibanjsku akciju spašavanja češke nautičarke Jane Chmelarove (24) kod Drvenika Velog, za što je zavrijedio ovogodišnju Plavu vrpcu "Vjesnika" u pojedinačnoj konkurenciji koja mu je dodijeljena na svečanosti u riječkoj Guvernerovoj palači.
Posada "Pojišana" odmah je reagirala na poziv u pomoć koji je 25. svibnja, u 23.40 sati, odaslan radijskom vezom s jedrilice "Cepheus" na kojoj se nalazila Čehinja u trećem mjesecu trudnoće. Zapovjednik Gašparić i strojar Srećko Klarić sami su isplovili prema Drveniku Velom, bez tražene liječničke pratnje, jer su procijenili da mladu nautičarku treba što brže prevesti do splitskog KBC-a.
Čim je dvojac iz Lučke kapetanije stigao do jedrilice na kojoj se nalazila Jana Chmelarova, odmah su počeli s njezinim prebacivanjem na brod "Pojišan" gdje joj je Gašparić odmah dao infuziju. No, 20-ak minuta prije uplovljenja u splitsku luku, mlada žena ponovno je počela obilno krvariti uz jake bolove pa je postalo još važnije prebaciti je u bolnicu gdje su je preuzeli liječnici.
Ovogodišnju Plavu vrpcu "Vjesnika" u momčadskoj konkurenciji dobili su članovi posade dvaju tankera - "Dugi otok", iz flote "Tankerske plovidbe" iz Zadra, pod zapovjedništvom kap. Olivera Vitlova, i njemačkog broda "New York Star", kojim je zapovijedao kap. Antonio Eterović iz Splita. Hrvatski pomorci spasili su 25. svibnja 135 izbjeglica s tonućeg gumenjaka kod libijske obale.
Posada "Dugog otoka" iz mora je izvukla 92 brodolomca, a pomorci s "New York Stara" još 33 izbjeglice. Osim kap. Eterovića na njemačkom tankeru bila su još tri Hrvata: drugi časnik Duje Blažević, treći časnik Đivo Pulitika, te kadet Rade Perović. Pokrovitelj ovogodišnje dodjele nagrada, čija tradicija seže u 1966. godinu, bio je Sindikat pomoraca Hrvatske čije se vodstvo angažiralo oko opstanka pomoračkog priznanja koje je bilo ugroženo gašenjem "Vjesnikove" novinske kuće. Svečanost dodjeljivanja Oscara za izvrsnost pomoračkog zvanja, kako je nagradu nazvao Damir Herceg, tajnik Odbora Plave vrpce "Vjesnika" i dugogodišnji novinar te redakcije, tako nije izostala ni ove godine.

Oni su odlučivali
O priznanjima za hrabre pomorce odlučivao je osmeročlani odbor na čelu s Matom Boticom i tajnikom Hercegom. Ostali članovi su kap. Predrag Brazzoduro, glavni tajnik SPH, kap. Edo Šarunić iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru, Boris Matošić, lučki kapetan u Splitu, Anto Violić, predsjednik Uprave ACI-ja, Denis Štok, pomorski pravnik, te kap. Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole Bakar.

Spriječili poplavu
Prvi put u 46 godina, u konkurenciji za Plavu vrpcu "Vjesnika" našla se i posada jednog hrvatskog riječnog broda. Riječ je o četvorici iskusnih brodaraca, predvođenih zapovjednikom Brankom Blažekovićem, koji su brodom "Davor" iz flote "Dunavskog Lloyda" iz Siska u prvoj polovici veljače uspjeli probiti ledenu barijeru na rijeci Savi, te tako spriječiti poplave koje bi ugrozile ljudske živote i imovinu u Brodsko-posavskoj županiji. Sa zadatkom da spriječi ledenu blokadu, iz Slavonskog Broda je uzvodno Savom žurno zaplovio kapetan Blažeković, znajući da brzom stvaranju ledenih čepova pogoduje i u tom trenutku vrlo nizak vodostaj rijeke.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr