• hr
  • en
  • de
  • it

Plava vreća čisti plaže

Uklanjanjem neuglednih i štetnih naplavina ujedno se odašilje poruka - »ovdje djeluje čovjek« - govori Vlatko Ignatoski iz opatijske udruge kojemu je ideja nakon Krka i Raba, »plave« nagrade proširiti na cijeli Jadran.

» Kako zamišljate svoj idealni odmor? Evo ideje - odete na otok Krk i uz kupanje i sunčanje u čistom moru, na čistim plažama, cijeli dan besplatno uživate u različitim aktivnostima, jelu, piću i svemu ostalom što se na tom otoku nudi. Nije nemoguće, sve to omogućuje »Plava vreća«. Tim nam je riječima hvalevrijedan, zanimljiv i iznad svega originalan projekt predstavio Vlatko Ignatoski iz opatijske udruge »Obala naših unuka« čiji predstavnici već neko vrijeme intenzivno rade na provedbi više značajnih projekata ekološkog predznaka.
- Plava vreća je projekt koji povezuje turizam i ekologiju, u početku na otoku Krku, a uskoro i na Rabu, nastavlja Ignatoski, dodajući kako je ideja akciju proširiti na cijeli Jadran. Sve što turist, ili općenito - volonter treba učiniti da bi zaradio neku od »plavih« nagrada jest napuniti jednu posebno označenu plavu vreću naplavnim smećem, odnosno onime što je more izbacilo na obalu - objašnjava nam naš sugovornik. Odgovornost za naplavine koje more nanese na obalu dijelimo svi. Prema tome, udruživanjem turističke industrije (kao sponzora ove akcije) i turista (kao volontera) može se napraviti mnogo, posebice ako svaki dionik preuzme barem dio odgovornosti. Sponzori i volonteri tako postaju ključne karike u lancu »Plave vreće«, projekta koji ima osnovni cilj nastojanje da obalu učinimo što ljepšom - nastavlja naš sugovornik, dodajući kako se uklanjanjem neuglednih i štetnih naplavina ujedno odašilje poruka - »ovdje djeluje čovjek«!
Prije no što krene u prikupljanje, volonter uzima vreću kod jednog od sponzora ovoga projekta (a to su u krčkom slučaju hoteli, odnosno hotelske tvrtke, restorani, zabavni parkovi ili pak trgovine), registrira se putem SMS-a, na internetskom portalu Bluebag.hr ili posredstvom QR koda uz pomoć svojega pametnog telefona. I to je to - aktivan odmor na Krku može početi, objašnjava nam predstvnik udruge koja je osmislila i organizirala začetak provedbe tog neobičnog, ali i društveno korisnog projekta.
Kada napuni vreću naplavinama, odnosno otpadom svih vrsta, boja i oblika koje more izbacuje na obalu, volonter je ostavlja u posebno označenom plavom kontejneru kojih na Krku već danas ima više od 20, prenose nam idejni začetnici akcije Plava vreća, dodajući kako će se na taj način prikupljene vreće »očitavati« po njihovoj dopremi na centralni otočni deponij. Nakon toga će svaki od volontera koji ih je napunio dobiti potvrdu o zaprimanju njegove vreće. Svatko tko je prikupljao otpad i napunio svoju vreću potom može izabrati svoju sponzorsku nagradu.
Koliko će vreća napuniti, odnosno koliko će nagrada osvojiti, ovisi samo o volonteru, objašnjavaju predstavnici »Obale naših unuka« kojima su u provedbi spomenute akcije značajnu logističku pomoć pružili predstavnici otočne komunalne tvrtke Ponikve eko otok Krk. Usput, doznajemo, na portalu udruge svaki sakupljač otpada može pisati i blog o svojim iskustvima, a najaktivniji volonter bit će posebno nagrađen na kraju sezone.
Plavu vreću, doznajemo od organizatora ove neobične akcije, do sad je prepoznalo tridesetak sponzora koji su (za sad) osigurali gotovo pet stotina nagrada. Nagrade su raznolike i uključuju hranu, piće, mogućnost korištenja plažnih rekvizita, ali i različite druge donacije, spa ponudu, besplatno korištenje sportskih rekvizita i sadržaja, ulaznice za različita događanja kao i knjige, odnosno mnoge druge vrijedne poklone namijenjene volonterskim čistačima otočnog priobalja. Osim krčkih komunalaca, doznajemo iz prve ruke, akciju »Plava vreća« aktivno podržavaju i sve krčke lokalne jedinice, jednako kao i turističke zajednice.

Posuđenu obalu valja čuvati
Udruga »Obala naših unuka« već petu godinu za redom organizira i volontersku ekološko-umjetničku akciju na otoku Unije, a široj je javnosti postala poznata kad je pokrenula akciju snimanja jadranskog priobalja. Naime, ploveći brodom uz obalu brzinom od najviše osam čvorova, članovi udruge filmski snimaju kompletnu hrvatsku obalu (otoke i kopno) u HD tehnici. Snimka će, objašnjeno nam je, kao autentični videodokument današnjeg vremena po dovršetku snimanja biti pohranjena u Državnom arhivu u Rijeci jednako kao i Hrvatskom hidrografskom institutu u Splitu, a javnosti je (u dijelu koji je već snimljen op.a.) dostupna na internetu, na adresi www.obala.hr. Predstvnici udruge uvjereni su da je projekt »Plava vreća« izvediv na svakom otoku koji ima dovoljno obale i turističkih subjekata koji će ga podržati. - Turisti ali i lokalno stanovništvo na ovaj način osiguravaju sebi i svima koji ih okružuju čiste i uredne plaže, prostor na kojemu provode ljetne dane. Ovim se projektom iskazana briga o okolišu nagrađuje, zaključuje Vlatko Ignatoski, dodajući kako smo obalu kojom se dičimo zapravo posudili od svojih unuka pa stoga svi zajedno nosimo i odgovornost za njeno očuvanje.

Izvor: www.novilist.hr