• hr
  • en
  • de
  • it

Platforme štetne za Jadran!

Istraživanja u Jadranu provode se već preko 40 godina i ovako strogi uvjeti do sada se nisu primjenjivali, u više navrata ponovila je jučer Barbara Dorić, ravnateljica Agencije za ugljikovodike na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o "Strateškoj studiji o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu" održanom u Zadru.
Tema vezana uz istraživanje i eksploataciju nafte i plina privukla je brojne zainteresirane, posebno stoga što su na zadarskom području tri, odnosno četiri eksploatacijska polja koja bi se trebala nalaziti ispred Dugog otoka i Pašmana, odnosno uz obližnje Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćicu. Opasnosti postoje, ali su prema Barbari Dorić i jednom od autora strateške studije, Mirku Mesariću iz tvrtke "Ires ekologija", one minimalne, prvenstveno zbog strogih zakonskih okvira. Većina okupljenih, među kojima je bilo najviše ekoloških aktivista, s takvim se stavom nije mogla složiti, što se moglo čuti i nakon studije u dijelu kada su autorima postavljena brojna pitanja. Savjetovanje je stoga potrajalo duže od tri sata u kojima su aktivisti čak spomenuli i referendum, na što im je Dorić odgovorila kako bi ona povela referendum protiv referenduma.
Neposredno pred održavanje savjetovanja aktivistima, među kojima su bili članovi Eko-Zadra, Živog zida, Oraha i Akcije mladih, zabranjeno je da u zgradu Županije unesu transparente s natpisima "S.O.S. Jadran", "Nafta ili turizam" te "Tko je pitao narod?", što su nazvali udarom na demokraciju i izražavanje svojih stavova.
Stratešku studiju predstavio je Mirko Mesarić koji je rekao kako su mogućnosti "akcidentnih situacija" vrlo niske, tek tri situacije na 10 tisuća bušotina, a napomenuo je i kako su u izradi vodili računa o zaštiti prirode, životinja i arheoloških nalazišta i plovnih putova.
Zorana Morovića, načelnika Općine Sali najviše je zanimao propis o udaljenosti platforme na šest kilometara od obale i propis prema kojem se zbog turizma one ne bi smjele vidjeti s obale.
- Tamo se mogu vršiti radnje ili kratkotrajna bušenja, a to je najviše četiri mjeseca. Ukoliko dođe do konkretnog otkrića onda se radi idejni projekt s lokacijom platforme, a zatim i studija utjecaja na okoliš i ona na toj udaljenosti kao takva vjerojatno ne bi prošla, kazala je Dorić.
Andreja Baraba, gradska pročelnica za otoke istaknula je kako su na našem području turizam i ribarstvo izuzetno važni te je navela kako u studiji predlažu kako bi stanje okoliša nadgledao koncesionar te je upitala koliko je to relevantno, a zanimala ju je i štetnost buke na morske životinje?
- Buka je izuzetno kompleksno pitanje. Evidentno je da ona postoji u Jadranu i ljeti je veća. Nemamo egzaktne podatke koliko su se životinje naviknule na buku. Planom i programom eksploatacije dolazi do buke, a za utjecaj će se napraviti ozbiljno moduliranje i ozbiljan pristup, kazao je Mirko Mesarić.
Dorić je na kraju ipak zaključila da ne može tvrditi kako neće doći do onečišćenja, ali je istaknula da je ovo tek prva studija i rasprave, a do eventualne ekploatacije bit će potrebno još studija i rasprava.

Izvor: www.zadarskilist.hr