• hr
  • en
  • de
  • it

Plaćanje eurima u restoranima

Hrvatska narodna banka 27. svibnja suglasila se s prijedlogom Hrvatske obrtničke komore da se obrtnicima-ugostiteljima omogući da usluge u restoranima i kafićima strancima naplate u stranoj gotovini. Suglasnost se odnosi na cjelogodišnje poslovanje. Za kontrolu naplate u stranoj gotovini mjerodavan je Financijski inspektorat, navodi HNB.

Plaćanje u eurima i drugim stranim valutama u ugostiteljskim objektima dopušteno je samo iznimno i ne smije imati prednost pred gotovinskim plaćanjem u kunama ili platnim karticama, niti oglašavati na bilo koji način, ističu u HNB-u. To znači da se strancima usluge mogu naplatiti u stranoj gotovini samo kada su mjenjačnice i banke zatvorene ili je vrijeme boravka gostiju ograničeno, primjerice kada je riječ o gostima s kruzera.

Račun za plaćanje usluge u tom se slučaju ispostavlja u kunama, a preračunavanje u stranu valutu obavlja se prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke. Stranu gotovinu ugostitelj je dužan položiti na svoj račun u banci u roku od tri radna dana od dana naplate usluge, a banci mora dostaviti račun iz kojeg je vidljivo da je usluga pružena strancu, s iznosom iskazanim u kunama i stranoj valuti, navode iz HNB-a.

Izvor: www.hrt.hr