• hr
  • en
  • de
  • it

Pjena zbunila gospare: cvjeta li more na Boninovu?

Proljetno cvjetanje mora, ili posljedice južine nakon smirivanja valova? Ni stručnjaci ne mogu sa sigurnošću odrediti koji je uzrok pojavi pjene u moru koja se širi od plaže pod hotelom "Rixos Libertas", preko Boninova do Danača. Bez uzimanja uzorka teško je nagađati što je posrijedi, kaže struka.
Građani u dilemi pretpostavljaju da je "pjenasti" obruč posljedica donedavno uzburkanog mora. A ima ih i koji sumnjaju na cvatnju zbog sezonskog porasta temperature mora.
- Ova je situacija uobičajena za vrijeme jakoga juga u proljetnim mjesecima. Ista je situacija bila i prošle godine u ovo doba.
Po vanjskim karakteristikama, s obzirom da more nije promijenilo boju i u širem području, tj. nešto dalje od obale, te da nisu bile situacije mirnoga mora, prije bi se dalo zaključiti da je došlo do nakupljanja tzv. površinske aktivne tvari u moru u kojoj mogu onda biti uklopljene i makroalge, fitoplankton i cijanobakterije i drugi morski mikroorganizmi - kazao nam je dr. Nenad Jasprica s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.
Napomenuo je ipak kako bez uzorkovanja i analize mora nije moguće tvrditi da je riječ o cvjetanju mora i nakupljanju fitoplanktonskih algi.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr