• hr
  • en
  • de
  • it

Pirati napadaju samo po bonaci

Dolaskom u singapursku luku, očekivali smo vez na dolazku, ali zbog velike gužve u luci za nas nije bilo veza. To smo doznali na samo nekoliko milja udaljenosti od luke. Nakon iscprljujućeg dana i nakon što smo se napokon privezali, zamijenio sam svoj planirani izlazak na kopno za krevet, ali odmor nije bio dugog vijeka, nakon nepuna dva sata zazvonio mi je telefon, a s druge strane linije bio je moj prvi časnik:
- Ispričavam se, ali došla je inspekcija.
Zar opet, upitao sam se. Može li čovjek u današnje vrijeme priuštiti sebi kratak odmor nakon naporne noći i dana? Došao je jedan "specijalac" da obavi pregled broda, ali nakon kratkog razgovora uvidio je da se dogodila greška, jer su njegovi kolege prije samo dva mjeseca temeljito pregledali naš brod.
Već sljedećeg jutra isplovili smo iz singapurske luke prema saudijskom Jeddahu. Nakon nekoliko dana mirne navigacije, negdje u visini Šri Lanke, ušli smo u zonu piratskih napada. Sve potrebne vježbe u borbi protiv pirata smo napravili, a i njihovi napadi na brodove bili su u opadanju. Ali uvijek postoji ono "ali" odnosno ono što naši stari opisuju uzrečicom "vrag nikad ne spava".
Prošli smo dobar dio Indijskog oceana i približili se otoku Sokotri na samom ulazu u Adenski zaljev. Pratilo nas je lijepo vrijeme, zapravo prijelaz izmedju zimskog i ljetnog monsuna koji karakterizira bonaca. Nisam je nikada volio u tom akvatoriju, jer su pirati najaktivniji kad je - bonaca. Naše glavno oružje - požarna crijeva pod pritiskom - bilo je spremno na palubi broda, a računali smo i na velike adute: brzinu plovidbe i visoko nadvođe broda od 12 metara zbog kojih nužno ne moramo ukrcavati naoružane zaštitare na palubu.
Slijedeći upute iz kompanije koje govore da ne smijemo ploviti sporije od 19 čvorova otvorili smo "četvore oči" na mosti, ali smo usporedno s tim zatvorili sva vrata na brodu, blindirat okna i opremiti citadelu - posebnu prostoriju gdje se svi moramo okupiti i zatvoriti ako se pirati ipak uspiju "ubaciti". Taj prostor opskrbljen je hranom, vodom i posebnim telefonima preko kojih u svakom trenutku možemo uspostaviti poziv s ratnim brodovima koji nadziru područje oko Roga Afrike.
Pala je noć, ali nismo imali vremena za odmor. Ubrzo je zazvonio telefon u mojoj kabini, na liniji je bio dežurni časnik koji je dobio poruku o napadu pirata na neki brod. Nakon početnog uzbuđenja koje je izazvala spoznaja da je napadnut brod koji je bio udaljen 20 milja od nas, obavijestio sam našeg upravitelja stroja da podigne brzinu.
- No problem - glasio je njegov odgovor i ubrzo smo razvili dostatnu brzinu od 23 čvora, ali i promijenili plovidbeni kurs da budemo na sigurnoj udaljenosti od mjesta napada. Ubrzo smo dobili obavijest da su naoružani zaštitari uspješno odbili piratski napad na ro-ro brod. Naime, najveću opasnost za brodove predstavljaju pirati koji su naoružani ručnim bacačima raketa kojima gađaju strojarnicu i onesposobljavaju brod za daljnju plovidbu.
Bilo kako bilo, mi smo nakon dva sata bili na sigurnoj udaljenosti od potencijalnih napadača koji nikada ne spavaju. Već drugog dana sigurno smo uplovili kroz tjesnac Bab El Mandeb na ulazu u Crveno more prema nasem odredistu, saudijskom Jeddahu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr