• hr
  • en
  • de
  • it

Pet žrtava u brodolomu

Kako javlja Reuters, pozivajući se na podatke Obalne straže, ispod prevrnutog kruzera Costa Concordia spasitelji su pronašli dva tijela starijih muškaraca.

Broj žrtava brodoloma talijanskog kruzera tako je narastao na pet. Ranije je objavljeno da su u nesreći poginule tri osobe - dvoje francuskih državljana i jedan peruanski član posade, koji su se, po prvim nalazima autopsije, utopili.
- Tijekom protekle noći u Hrvatsku su se vratila 102 hrvatska državljanina koja su bila na kruzeru Costa Concordia u organiziranom prijevozu putničkih agencija. Ministarstvo je dogovorilo sa slovenskim pograničnim službama da ih se propusti u slobodnom tranzitu bez vađenja putnih listova u Trstu, a prema priloženom popisu agencija koje su dostavile imena ljudi, navodi ministarstvo.
Još ima određeni broj ljudi koji su išli svojim vozilima ili su bili članovi posade. Prema podacima ministarstva, to je manji broj od dvadesetak osoba koji će u nedjelju u Trstu izvaditi putne listove i onda se vratiti u Hrvatsku ili se uputiti drugamo, ovisno o tome gdje su im mjesta boravišta ili prebivališta.

Kapetan talijanskog kruzera napustio je brod u petak navečer prije evakuacije zadnjih putnika, izjavio je tužitelj zadužen za istragu na TV postaji SkyTG24.
Na upit je li Francesco Schettino, uhićen u subotu zbog višestrukog ubojstva, brodoloma i napuštanja broda, napustio brod prije nego su svi putnici evakuirani, tužitelj Francesco Verusio sa suda Grossetto odgovorio je: "Nažalost, moram potvrditi tu okolnost".
Tužitelj je kazao da ruta kojom je brod plovio nije bila dobra, dodajući da je kapetan bio u kapetanskoj kabini te stoga odgovoran za operacije.
Sud istražuje i eventualnu odgovornost drugih osoba uz njega i njegova prvog časnika palube Cira Ambrosija.
Glede eventualno manjkave pripreme posade, Verusio je rekao da se radilo o sustavu zapovijedanja koji nije funkcionirao kako je trebao.
Član posade, Talijan Marrico Giampietroni spašen je iz olupine kruzera Costa Concordia, izjavila je dužnosnica kapetanije Santa Stefana. Prema talijanskim medijima, ima prijelom kosti, a s broda će biti prevezen helikopterom.
Vatrogasci su ranije uspjeli spasiti dvoje mladih Južnokoreanaca. Par su pronašli u kabini, a prije toga su čuli glasove muškarca i žene nekoliko paluba ispod one koju su pretraživali. U operaciji spašavanja sudjelovalo je 35 vatrogasaca.

Kapetan broda se nespretno približio otoku Gigliu i udario u stijenu koja se zabila u lijevi bok broda zbog čega se brod nagnuo i u njegov je trup za nekoliko minuta prodrla golema količina vode, izjavio je sudac Grosseto Francesco Verusio novinarima.

 

 

 

Izvor: www.glasistre.hr