• hr
  • en
  • de
  • it

Penta na plin

Plinski pogon je uvijek figurirao kao način za smanjivanje cijene goriva benzinskog motora na nekakvu razumnu mjeru. Upravo zbog toga brojni vlasnici rabljenih automobila s motorima većeg obujma i veće potrošnje, prilikom prodaje često ističu dodatni plinski pogon kao adut i mamac za kupce.
Valja priznati kako plinska instalacija u automobilu uistinu pridonosi uštedi, iako je povezana s nekim dodatnim faktorima koji ponekad mogu biti problem kod starijih vozila (tko je i kada plin ugradio, kolika je veličina spremnika, koliko košta godišnji servis...).
No, automobili su jedna priča, a tema našega teksta je nešto drukčija, budući da plin kao rješenje za smanjivanje potrošnje postoji i kod brodskog pogona. Istini za volju, rijetka su privatna plovila koja imaju takav dodatni pogon, ali se napretkom tehnologije nova rješenja stalno javljaju. Jedan od ljudi koji se već godinama bavi problematikom plina u kategoriji brodova, jest automehaničar Toni Radelja (39) iz Sitna Gornjeg kraj Splita.
On je dobro upoznat s cijelom problematikom plina na moru jer je već nekoliko puta ugrađivao tu vrstu instalacije, ali se sada nalazi na pragu rješenja koje bi u budućnosti moglo odgovarati većem broju vlasnika brodova s pentama na krmi.
Riječ je o sustavu ubrizgavanja tekućeg plina LSI (Liquid System Injection) koji se nabavlja iz Nizozemske i Italije, a radi odlično zahvaljujući sofisticiranoj i vrlo učinkovitoj ECU kontrolnoj jedinici. Osim toga, važan dio te instalacije je multifunkcijski ventil na spremniku za kojeg Radelja kaže da je čudo moderne tehnike.

VIŠE PROČITAJTE U NOVOM BROJU OTVORENOG MORA - www.otvorenomore.com

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr