• hr
  • en
  • de
  • it

Pelješčani ostaju bez brodske veze s Korčulom?

Stanovnici Korčule, Orebića i okolnih mjesta strahuju da bi uoči turističke sezone mogli ostati bez jedine brodske linije koja povezuje Pelješac i Korčulu jer je dubrovačka ispostava Trgovačkog suda u Splitu za kraj svibnja oglasila petu prodaju brodova "Tamaris" i "Lovor", posljednjih mohikanaca iz flote "Mediteranske plovidbe" u stečaju. Iako na dosadašnje četiri dražbe nije bilo zainteresiranih kupaca za brodove izgrađene 1989. godine u tadašnjem korčulanskom "Inkobrodu", nije isključeno da se na petom ročištu neće javiti netko od potencijalnih novih vlasnika budući da je ukupna prodajna cijena snižena na 2,75 milijuna kuna.
Na "Tamarisu" i "Lovoru" obavljeni su redoviti remonti, njihove posade redovito primaju plaće, a na državnoj liniji Korčula-Orebić ostvaruju se solidni prihodi, pa bi eventualna prodaja brodova ostavila mještane, a posebno školarce bez frekventne i popularne linije.
Premda Pelješac i Korčulu povezuje i pruga na kojoj plovi "Jadrolinijin" trajekt, brodska je veza mnogima znatno praktičnija i putnici je često koriste, a u sezoni i brojni turisti.

Inspektori, gdje ste

Štoviše, "Tamaris" i "Lovor" među rijetkim su brodovima koji legalno plove na dvije nautičke milje dugoj relaciji od zapadnog dijela najvećeg dalmatinskog poluotoka do grada Korčule.
- Strahujemo za budućnost linije, ali i za radna mjesta preostalih pomoraca "Mediteranske" koja su vrlo dragocjena na otoku poput Korčule. Dok očekujemo rasplet nove dražbe, inspekcijama i lučkim vlastima nastavit ćemo upozoravati na nelojalnu konkurenciju vlasnika privatnih brodica koji, većinom bez potrebnih dozvola, gotovo "pred nosom" otimaju putnike od kompanije koja ima koncesiju na državnoj pruzi - ističu iz Sindikata pomoraca Hrvatske koji je svojedobno, u najtežim danima stečaja, kupovao čak i gorivo za brodove kako bi linija, a time i radna mjesta za posade - opstala. Čak i u slučaju da "Tamaris" i "Lovor" ne dobiju nove vlasnike nakon najavljene prodaje, može se očekivati novo ročište usred sezone. Isto tako, ako brodovi pronađu kupca, nije isključeno da će njegovom odlukom biti preusmjereni na neke nove poslove, što bi dodatno otežalo situaciju jer bi nadležna državna agencija morala pronaći novog brodara koji bi održavao prugu između Korčule i Orebića do odluke o novom koncesionaru.

 Izvor: www.slobodnadalmacija.hr