• hr
  • en
  • de
  • it

Pedoče i blato satrali Istranku

Akcija spašavanja habsburške jahte „Istranka" nastavlja prema predviđenom planu. Nakon što je brod podignut sa dna akvatorija Sjeverne luke, ispred žitnih silosa, te odvučen u sigurni plićak, uz pomoć dizalica brod je uspravljen.
U tijeku je čišćenje oplate trupa od školjaka i gustih naslaga morske trave, te pripreme za tegalj „Istranke" u ribarsku luku u obližnjim Brižinama gdje bi konačno bila izvučena na suho.
Stjepan Lozo, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja, organizator ove akcija koja se poklopila sa stogodišnjicom početka Prvog svjetskog rata, kaže nam kako se trup vrlo oprezno čisti.
- Toliko je školjaka na trupu da se oplata čisti uz krajnji oprez kako se tko ne bi ozlijedio. Ima puno pedoča čiji su rubovi vrlo oštri. Goleme su količine mulja izvučene iz unutrašnjosti trupa, a s muljem u trupu nije moguće efikasno ispumpavati more iz "Istranke". Na kopnu ćemo brod osušiti, očistiti i konzervirati. Naša obveza je da brod koji je zaštićeno kulturno dobro sačuvamo od agresivnog djelovanja mora i to ćemo učiniti - kaže Lozo, ravnatelj Pomorskog muzeja.
"Istranka" je jedini preostali brod Austro-Ugarske Monarhije. Prema nekim povijesnim izvorima, prije početka Prvog svjetskog rata na "Istranki", usidrenoj ispred dvorca Miramare u Trstu, sastali su se njemački car Vilim i Franjo Ferdinand.
Navodno su u salonu broda dogovarali kakve vojne poteze izvesti ako dođe do velikog rata, a sve je upućivalo na to da je sukob neizbježan. Također, na "Istranki" je prvi put na Jadranu upotrijebljena bežična radiotelegrafija.
Nakon sarajevskog atentata, posmrtni su ostaci Ferdinanda i supruge mu Sofije "Istrankom", koja je tada nosila ime "Dalmat", prevezeni od ušća Neretve do Metkovića gdje ih je preuzeo ratni brod "Viribus Unitis".

Osobna karta
43,7 metra - dužina broda
5,8 metara - širina jahte
120 tona - je teška
118 godina - je stara

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr