• hr
  • en
  • de
  • it

PDV od 25% odnijet će nam milijune eura

Umjesto zvučno najavljenog i od struke pozdravljenog sniženja PDV-a za sve turističke usluge na 10 posto čim se usvoji državni proračun za 2012. godinu, kako su to do prije koji dan govorili premijer Zoran Milanović i ministar turizma Veljko Ostojić, moglo bi se dogoditi da (najmanje) ovu predsezonu turističko gospodarstvo odradi s višom stopom PDV-a, i to onom od - 25 posto!

Naime, pregovori i kalkulacije u Vladi oko PDV-a za turizam koji bi trebao biti 10 posto, još uvijek traju i iz Ministarstva turizma nije moguće dobiti odgovor na pitanje otkad će početi primjena takve međustope.
Izvjesno je, međutim, da su posljednjih dana sve glasniji oni koji tvrde kako će se PDV od 25 posto uvesti već 1. ožujka, a međustopa za turizam od 10 posto tek iduće godine ili, u boljem slučaju, u srpnju ove godine kod izrade rebalansa državnog proračuna. Najgora je opcija ona koja kaže da bi turizam povlašteni PDV dobio tek ulaskom Hrvatske u EU, odnosno u srpnju 2013. godine.

Takve (polu)informacije puštene u javnost od "dobro obaviještenih izvora u Vladi" izazvale su pravu pomutnju u turističkom sektoru. Osim što takva odluka izravno utječe na financijsko poslovanje u turističkoj godini koja je i bez toga puna neizvjesnosti i krize, ona je prvi jasan pokazatelj statusa turizma u novoj Vladi.
I dok hotelijerima PDV od 25 posto neće značiti ništa u smještajnim kalkulacijama, koje su već sada sa stopom PDV-a od 10 posto, u izvanpansionskoj potrošnji PDV od 25 posto bi hotelijerima mogao odnijeti dva posto prihoda, a to su milijuni eura samo u hotelskoj industriji. 

- Svako povećavanje davanja iz prihoda je loše, pa bi tako bilo i kada bismo izdvajali dva posto više od zarade izvanpansionske potrošnje s PDV-om od 25 posto. To su stotine tisuća eura prihoda manje u velikim hotelskim tvrtkama i to nitko ne može pozdraviti. Nadamo se da će resorni ministar Veljko Ostojić, u kojega svi vjerujemo jer je čovjek struke, imati snage izboriti se za najavljeni i obećani PDV od 10 posto - kaže Marin Brbić, direktor prodaje "Bluesun hotela".

Puno burnije su mogućnost odgode stope od 10 posto i najave rada s PDV-om od 25 posto primili u ugostiteljskim krugovima, koji takav potez ocjenjuju katastrofalnim udarom na turističku potrošnju i konkurentnost Hrvatske ove godine. Neslužbene najave govore kako bi u ugostiteljstvu cijene pića (alkoholnih i bezalkoholnih) ostale s PDV-om od 25 posto, dok bi prehrana imala međustopu od 10 posto.

- Do mene je neslužbeno došla informacija kako će hrana i piće u restoranima ići na 25 posto PDV-a do daljnjega, i to bi bilo pogubno za ugostiteljstvo, jer tome treba dodati i tri posto poreza na potrošnju koji plaćamo. Takvim potezom dogodilo bi se sve upravo obrnuto od onoga što se htjelo - bili bismo još manje konkurentni, skuplji, manje bismo ulagali u kvalitetu i manje zapošljavali.
Još se nadamo da su to samo probni baloni koje pušta Vlada da vidi reakciju, jer ne mogu vjerovati da bi ministar Ostojić na to pristao. Tražili smo razgovor s njim, čekamo termin - kaže Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, koja okuplja više od 16 tisuća ugostitelja. 

I dok drugi sa zanimanjem prate kalkulacije o promjenama PDV-a, turizmu doslovno gori pod nogama u očekivanju ključnih Vladinih odluka o državnom proračunu koji će biti temelj i za novu poreznu stopu. U tom sektoru doslovno se peku na tihoj vatri čekajući smjernice proračuna, jer vrijeme turističke sjetve neumitno teče.

Naime, najveće promotivne i marketinške aktivnosti, kao i obilan program udruženog oglašavanja naše ponude u inozemstvu, događa se upravo sada i idućih 40-ak dana, do kada će poslovne konture sezone biti jasne. Stoga je turizmu iznimno važno što prije znati u kakvim makroekonomskim okvirima će planirati poslovanje ove godine.

PDV je iznimno važna stavka u svim kalkulacijama turističkih tvrtki, pa nikome nije svejedno hoće li PDV od 10 posto primjenjivati od predsezone, usred glavne sezone ili možda tek od siječnja 2013. godine. U tom slučaju bi turizam u Hrvatskoj sljedećih devet mjeseci radio s 25 posto PDV-a, koliko u Europi za hotele i restorane imaju samo Danska i Mađarska, dok sve ostale zemlje EU-a imaju znatno nižu stopu.

STOPE PDV-a ZA TURIZAM U EU-u
Italija, Austrija ...........10 posto
Francuska ................. 5,5 posto
Portugal.....................13 posto
Španjolska................. 8 posto
Grčka......................... 6,5 posto
Malta, Njemačka........ 7 posto
Švicarska................... 3,8 posto
Luksemburg.............. 3 posto

Ostojićeva teška bitka u Vladi
Veljko Ostojić, ministar turizma, vodi pravu turističku ofenzivu u Vladi nastojeći uvjeriti premijera Zorana Milanovića i njegove prve suradnike kako bi bilo vrlo loše povećati PDV na turizam sa 23 na 25 posto u ovoj godini.
Naime, kako se neslužbeno može doznati, Slavko Linić, ministar financija, i formalni "čuvar državne kase" zbog stanja nacionalnih financija nije za to se da prije srpnja ove godine godine ili čak 1. siječnja iduće godine uvode bilo koje međustope PDV-a. To znači da bi onda i PDV za turizam ove godine mogao krešiti za dva posto, što za konkurentnost domaćeg turističkog sektora nije baš vesela vijest.
No, još uvijek nije donesena konačna odluka i tek treba pričekati ishod malog "rata" u Vladi kada će se vidjeti hoće li pobijediti "turistički lobi" ili će se prihodovna strana državnog proračuna ipak ojačati i 25-postotnim PDV-om od turizma. Uz to, još uvijek se vode rasprave i o tome na koje turističke usluge i proizvode bi se smanjio PDV, kako ne bi došlo do masovnih zloupotreba smanjenja "PDV-a na turizam".