• hr
  • en
  • de
  • it

PDV na uslugu smještaja 8%?

Iako je ministar financija Slavko Linić u nekoliko navrata javno istakao kako turizam i ugostiteljstvo moraju dobiti povećanu međustopu PDV-a od 13 posto umjesto sadašnjih 10 posto, čini se kako bi argumentirana osporavanja takve najave od strane cijele turističke struke, ipak mogla dati neke rezultate. Naime, iz dobro obaviještenih krugova saznajemo kako je državni rizničar ipak spreman razgovarati o mogućoj korekciji svojih stavova i napraviti ustupak prema drugačijem prijedlogu sadašnjeg PDV-a za turizam.
Tako bi se, kako neslužbeno saznajemo, porez na dodanu vrijednost za usluge smještaja koji je ove godine iznosio 10 posto, snizio u 2014. na 8 posto, dok bi se istovremeno ugostiteljske usluge hrane i pića oporezivale novom međustopom od 13 posto, odnosno tri posto više nego sada. Iako službenih informacija o tome nema, čini se da bi se tako postigao djelomičan kompromis kako se teret svih proračunskih rupa ne bi podmirivao samo iz te jedine gospodarske grane koja ga ozbiljno puni.
Oporezivanjem usluga smještaja sa 8 posto, Hrvatska bi se tako koliko-toliko mogla uspoređivati sa konkurentskim turističkim zemljama u kojima je posvuda ta stopa od 5 do 11 posto. Kako se radi o noćenjima u svim vrstama turističkih objekata, jasno je da bi se time nižom poreznom stopom od 8 posto obuhvatio najveći dio turističkih prihoda koji ostvaruju hotelijeri, turistička naselja i kampovi, a koji čine više od polovice turističkog prometa u zemlji. Istovremeno bi zakinuti ostali ugostitelji, ali i cijeli ugostiteljski dio hotelske usluge, koji bi ubuduće imao 13 postotni PDV. Sve su to za sada samo prijedlozi o kojima nitko službeno ne želi govoriti, no čini se da su takve najave realne i da u Vladi ne odbacuju takvu mogućnost.
Ni ministar turizma Darko Lorencin nije nam želio potvrditi niti demantirati takvu mogućnost, no na pitanje kakav stav Ministarstva turizma u odnosu na predloženi veći PDV brani na sjednicama Vlade, kazao nam je: -Definitivno i snažno se zalažemo za korekciju predložene međustope PDV-a za turizam, s posebnim naglaskom na pružanje usluge smještaja i na tome ćemo ustrajati. Sve konkurentske zemlje imaju diferencirane stope PDV-a na turističke usluge, koje su mahom 10 posto ili ispod te stope.
Ne smijemo zaboraviti kako je do siječnja ove godine stopa na usluživanje hrane i pića bila 25 posto, te bi i sa eventualnom korekcijom stope na 13 posto, turistički poduzetnici i dalje bili u povlaštenom položaju u odnosu na ostale. Procjenjuje se da turizam generira ukupan, izravan i neizravan učinak turističke potrošnje u Hrvatskoj od 14,7 posto, što govori o značaju turizma na punjenje državnog proračuna. No, isto tako, svi moramo biti svjesni i situacije u državnom proračunu i teške gospodarske situacije u kojoj se nalazimo.
Korekcija, odnosno predloženo povećanje međustope na turizam zasigurno ne doprinosi razvoju konkurentnosti turizma, međutim, radi se o o Prijedlogu smjernica ekonomske i fiskalne politike te će Ministarstvo turizma i Ministarstvo financija razmotriti sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju do donošenja konačne odluke - kazao nam je Lorencin.
Na turističkom sektoru je, prvenstveno strukovnim udrugama koje okupljaju profesionalce u svim djelatnostima na koje se promjena porezne stope odnosi, i dalje argumentirano i sa jasnim usporednim podacima sa drugim zemljama, zahtijevati da turizam ima poseban tretman unutar poreznih davanja. Linearno povećavanje PDV-a za sve djelatnosti u sektoru za 30 posto ,kako je bilo najavljeno, nipošto ne bi doprinijelo hrvatskoj turističkoj konkurentnosti na međunarodnom tržištu. A utakmica za 2014. je odavno počela.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr