• hr
  • en
  • de
  • it

Panika s ove strane Jadrana - ne dolaze nam Talijani!

Kolovoz kao najizdašniji turistički mjesec u godini u kojemu Hrvatska očekuje oko tri milijuna turističkih dolazaka, mogao bi ove godine proći bez svojeg zaštitnog znaka - talijanskih gostiju.
Na početku kolovoza, naime, stanje rezervacija u hotelima, privatnom smještaju i kampovima pokazuje kako će se podbačaj dolaska na Jadran naših susjeda ovog feragosta iskazivati u rasponu od 30 posto manje do čak 80 posto manje Talijana nego lani!

Nada, međutim, da će ipak doći makar i u manjem broju ostaje do posljednjeg trenutka, jer su to gosti poznati po dolasku bez rezerviranja i najava.
Zato dani pred nama u svim turističkim uredima na obali, od agencija, preko privatnog smještaja do hotela prolaze u iščekivanju hoće li se Talijani ipak u posljednji trenutak odlučiti krenuti na drugu obalu. Jer, ulog je veliki, a radi se o čak pola milijuna Talijana koji su se uobičajeno u kolovozu odmarali kod nas.
- Špica je počela, a Talijana je vrlo malo. Oni su uobičajeno dolazili u prvoj polovici kolovoza, u ta dva tjedna oni bi činili 60 posto našeg prometa, a sada već znamo da na svim brodskim linijama ima mjesta u svim terminima kolovoza i to najbolje pokazuje gdje smo. Talijanski partneri su zabrinuti, no nitko ne zna hoće li i koliko će ih doći.
Svi se nadamo da će se nešto u zadnji trenutak promijeniti, jer teško će bilo koje tržište nadoknaditi taj "minus" - kaže Zoran Bodlović iz turistilčke agencije u Bolu na Braču, ističući kako se u hotelima u Bolu već traži krevet više za kolovoz, dok je privatni smještaj odlično popunjen.
Kako je kolovoz i inače vrijeme dominantnog dolaska individualnih gostiju, sve karte će biti otvorene do posljednjeg trenutka, jer se radi o mjesecu najviših cijena i najbrojnijih dolazaka.
U svakom tjednu kolovoza na Jadranu se odmara oko 700 tisuća turista, među kojima je dosadašnjih godina najviše bilo Nijemaca, Talijana, Slovenaca i Austrijanaca. Upravo zbog izrazito velikih brojki dolazaka i noćenja u tom mjesecu, svaki podbačaj je iznimno težak, kažu turistički radnici.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr