• hr
  • en
  • de
  • it

Palma – dobar start CRO jedara!

Nakon prvog dana regate Svjetskog kupa u jedrenju u španjolskoj Palma de Mallorci Enia Ninčević i Romana Župan su izvrsne treće u ženskom dvojcu, Tonči Stipanović na 11. je mjestu u velikoj floti laseraša. Vjetrovit prvi dan, tako da sve klase nisu ni jedrile.
Počelo je! Prvi start novog olimpijskog ciklusa je oglašen. I odmah ekstremno. Vjetar snage oko 30 čvorova, vrlo visoki val dočekao je oko 850 jedriličara iz 51 zemlje svijeta. Dio klasa nije danas jedrio, primjerice kvalifikacijska skupina 49era u kojoj su bili Pavle Kostov i Petar Cupać provela je cijeli dan čekajući na kopnu, da bi suci nešto prije 18 sati oglasili da zbog prejakog vjetra i previše vala neće biti natjecanja za njih.
Izvrstan start za Eniu Ninčević i Romanu Župan u ženskom 470. S petim i trećim ulazom su nakon prvog dana na viskom trećem mjestu.
- Odlično su cure danas vozile, čak su se u prvom plovu i prevrnule, a u drugom su imale i malih tehničkih poteškoća s opremom, ali unatoč tome zaista sjajan dan za njih - zadovoljan je trener Karlo Krpeljević.
Povele su Britanke Weguelin/Mcyintre.
Svojim otvaranjem regate zadovoljan je i Tonči Stipanović, koji je 11. u konkurenciji 121og laseraša.
- Bilo je super, dobro sam jedrio, uz jedno prevrtanje i dodir oznake skroz sam zadovoljan rezultatima. Za prvi vjetroviti dan izvrsno, ponavljam se, ali s ovoliko kilograma koliko sad imam teško da je moglo bolje, možda malo, ali ne puno - prenio nam je Tonči.
Filip Jurišić je 48., a Toma Višić 81. Na prvom mjestu je Australac Tom Burton.
Premijerni nastup nakon prijelaska iz Lasera u Finn imao je Milan Vujasinović, i njegov međunarodni debi bio je više nego dobar, 17. mjestu nakon prvog dana, među 70ak kormilara.
- U prvom plovu imao sam loš start, napravio sam nekoliko greški, dok sam se snašao ušao sam 22. u cilj. Drugi plov sam se bolje pripremio, vjetar je već bio na oko 25 -30 čvorova i ogromni val. Imao sam odličan start i cijelo vrijeme sam bio u vrhu, okrenuo prvu prvu oznaku šesti i tako sam se držao cijeli plov, dok nisam malo „zaplivao" u zadnjoj stranici niz vjetar i stigao 12. do cilja. Početnik sam u klasi, tako da sam radio i početničke greske, ali sve u svemu sam zadovoljan - kritično sa smiješkom razmišlja Vujasinović.
U Finnu je poveo Francuz Jonatan Lobert, osvajač bronačne medalje na Olimpijskim igrama 2012.
U konkurenciji 30ak daskaša na 18. mjestu je Luka Mratović. Prvi je Njemac Toni Wilhelm.

Regata se nastavlja sutra i traje do subote.

Izvor: www.hjs.hr