• hr
  • en
  • de
  • it

Oživjela antička Iadera

Dašak antičkih vremena uz robove, legionare, gladijatore, trbušne plesačice te rimske velikaše, careve i carice ponovno je sinoć lebdio nad Iaderom. Zadar je na tren vraćen nekoliko stoljeća unatrag, jer na antičkom Forumu su studenti Odjela za arheologiju i Odjela za klasičnu filologiju te članovi Udruge Archaios priredili bakanalije uz tradicionalnu priredbu prodaje robova i gladijatorskih borbi.
Povorka u vrlo dobro izrađenim replikama rimskih odora i staleških odijela toga doba krenula je od studentskog kluba Božo Lerotić prema Forumu. Okupljeni turisti i Zadrani su se micali s puta kako bi propustili živahnu povorku predvođenu glasnikom koji je najavljivao prodaju robova i gladijatorske borbe.

Vrhunac svečanosti tradicionalno je bio ispred crkve Sv. Donata gdje je car Trajan uz caricu Pompeu Plotinu Augustu, legionare i pučane nadgledao svečanu priredbu u čast boga Bahusa(Dioniza op.a). Najavljujući govor cara Trajana, glasnik nije propustio ni osvrnuti se na današnje vrijeme te je spomenuo kako i car s pučanima pati zbog povećanja PDV-a te da je i njemu zbog poskupljenja goriva bilo teško doći do ove provincije.
Trajan se obratio puku i otvorio borbe gladijatora, koje su i ovoga puta bile doista realne, a neki od robova i gladijatora su zaista prokrvarili.

Izvor: www.zadarskilist.hr