• hr
  • en
  • de
  • it

Oživi, održi otok!

Tijekom listopada projektni tim projekta „Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja prirodnih resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije (acr. Oživi, održi otok!)" proveo je tri aktivnosti u nizu.

Obnova sakatura i stana na otoku Kameni Žakan u NP Kornati
U petak i subotu 02. i 03. listopada 2015. održana je radna akcija obnove suhozidnog stana za ovce i sakatura na otočiću Kameni Žakan u Nacionalnom parku Kornati. U akciji je sudjelovalo 20-ak volontera iz udruga Argonauta, 4 grada Dragodid, Modrave Murter Betina i Latinsko idro koji su uspješno obnovili stan za ovce te pedesetak metara sakatura (suhozid kojim su se dijelili janjci od ovaca koje su se muzle). Tema ove radionice bila je ovčarstvo. Ovom akcijom ostvareni su preduvjeti da se stan i sakatur ponovno vrate u funkciju. Akcija je imala i edukativnu dimenziju. Ive Šikić Bažokić (NP Kornati) te članovi udruge 4 grada Dragodid podučili su volontere o osnovima suhozidne gradnje. Ovo je treća i ujedno posljednja takva radionica unutar ovog projekta. Podsjećamo da su se u prvoj radionici u studenom 2014. obnavljali suhozidi Colentuma, a u drugoj u travnju 2015. Šenični put na Modravama.

Inovativna turistička tura koja povezuje Vransko jezero, otok Murter i Kornate
Od 4. do 6. listopada 2015. testirali smo turističku turu pod nazivom„SAILING the LAND, SAILING the SEA" koja je povezala Vransko jezero, otok Murter te Kornate. Pri odabiru sudionika ture proveden je online nagradni natječaj „Riješi problem neodrživog korištenja prirode i osvoji jedinstveno 4-dnevno nagradno putovanje u Natura 2000 područja, otok Murter, Vransko jezero i Kornate" kroz koji je tura i promovirana te je odabrano 10 sudionika. Prvi dio turističke ture je uključivao posjet betinskom Muzeju drvene brodogradnje, plovidbu gajetom s latinskim jedrom na relaciji Betina-Prosika, bicikliranje, kajakarenje i pješačenje kanjonima na prostoru PP Vransko jezero. Drugi dio je uključio posjet Kornatima s naglaskom na tajnovitost te bogatstvo baštine unutrašnjosti otoka Kornata. Sudionici ture posjetili su tako staro ribarsko naselje na Piškeri, otok Lavsu, maslinike polja Trtuša, osvojili najviši vrh Kornata Metlinu, posjetili geografski feonomen Magazinovu škrilu te posjetili crkvicu, arheološko nalazište i tvrđavu Tureta u uvali Tarac. Sudionici su imali priliku sudjelovati u pripremi ukusnog maništruna od liganja koje su prije sami ulovili. Podsjećamo da smo u sklopu ovog projekta posjetili Provansu u Francuskoj te otok Vis pa ipak ovaj izlet još više nas je oduševio.

Radionica „Mali smisleni okrugli stolovi - Budućnost vansezonskog turizma"
Nakon turističke ture u Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter 7. Listopada 2015. održana je radionica „Mali smisleni okrugli stolovi- Budućnost vansezonskog turizma" na kojoj je sudjelovalo 20-ak ljudi. Cilj ove radionice jest bio sabrati ideje, dojmove, komentare sa svih dosad provedenih aktivnosti ovog projekta te ih analizirati kako bi se oni mogli ugraditi u Akcijski plan održivog korištenja prostora Vranskog jezera, otoka Murtera te kornatskog otočja.
Izrada Akcijskog plana te održavanje radionice definiranja fundusa budućeg eko muzeja murterskog kraja
Podsjećamo da je projekt „Oživi, održi otok!" započeo 25. rujna 2014. godine a trajati će do 25. ožujka 2016. U studenom 2015. biti će provedena posljednja radionica projekta u kojoj će stručnjaci raditi na osmišljavanju i definiranju fundusa budućeg eko-muzeja murterskog kraja. Cilj je popisati sve materijalne i nematerijalne elemente baštine te definirati buduće nositelje i čuvare tradicionalnih vještina. Na temelju svih ovih podataka izraditi će se Akcijski plan koji će biti predstavljen javnosti početkom 2016. godine čime će i sam projekt biti okončan.

Navedene aktivnosti su realizirane u sklopu projekta "Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije". Projekt se provodi u unutar programa IPA 2011 „Potpora organizacijama civilnog društva za razvijanje partnerstava za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući moguća područja unutar NATURA 2000". Koordinator projekta jest udruga Argonauta dok su partneri udruge 4 grada Dragodid, Feniks, Modrave Murter-Betina te JU PP Vransko jezero. JU NP Kornati u ovom projektu sudjeluje u ulozi suradnika. Projekt financira Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Kontakti: Luka Ježina, voditelj projekta (mob: 0914033033.), Norma Fressel, koordinatorica projekta (mob: 0912323099)