• hr
  • en
  • de
  • it

Ovogodišnja turistička sezona po prihodima nadmašila prošlu!

Unatoč nekim najavama o propasti ovogodišnje sezone koje su se u medijima pojavljivale tijekom srpnja, prihodi od turizma ove godine mogli bi doseći čak 7.192,500.000 eura, što je 5 posto više nego lani, kada je zarada iznosila 6.850,000.000 eura. Prema najgorem scenariju, otkriva za Jutarnji list jedan visokopozicionirani dužnosnik iz Vlade, bit će 2 posto veći nego lani.
No, unatoč najavama ministra turizma Lorencina da će ova godina biti rekordna, to se neće dogoditi, jer 7,5 milijardi eura iz 2008. najvjerojatnije nećemo dostići. Uzrok je u naglom povećanju broja dolazaka i noćenja tijekom kolovoza, a hotelijeri su iznijeli podatke o gotovo stopostotnoj popunjenosti i u rujnu.

- Mnogo ih je navelo popunjenost veću od 90 posto, a oni koji imaju i 97 posto odlučili su podići cijene smještaja u podsezoni. Veliki porast noćenja u špici i tijekom rujna spasili su nas od iznimno lošeg početka sezone, koja je podbacila zbog kiše i lošeg rasporeda blagdana. Rusi čine već tradicionalni udjel od 1,8 posto u ukupnom broju turista, što znači da nam problemi s dugotrajnim procesom dobivanja viza nisu mnogo naštetili - otkriva nam naš sugovornik. Iako su Istra i Kvarner u predsezoni malo podbacili, za razliku od Dalmacije, ondje su kapaciteti prema najnovijim podacima tijekom špice bili u potpunosti popunjeni i bilježe trećinu noćenja svih ostalih županija zajedno.
Rekordi u Dubrovniku
Dokaz da bi zarada mogla biti veća nego lani je i povećanje noćenja u kolovozu u tri ostale turistički najvažnije županije. Zadarska županije bilježi 6 posto više noćenja nego u lanjskom kolovozu, a Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska čak 9 posto više.
PDV na smještaj ostao je 25 posto, ali je na ugostiteljske djelatnosti od početka godine smanjen na 10 posto, kako bi konkurirali zemljama u okruženju. No, ti se učinci, doznajemo, neće vidjeti već ove godine, nego u idućih pet do deset godina. Problem je što su mnogi ugostitelji nabijali cijene pića i hrane unatoč manjem PDV-u, zbog čega su se čak i financijski bolje stojeći stranci bunili. Da su manjim cijenama privukli više gostiju, državni bi proračun bio još bogatiji.
- Rezultati smanjenog PDV-a će se sigurno vidjeti, ali tek u idućih desetak godina. Postoje mnoge tvrtke koje su povezane s ugostiteljstvom, primjerice izrada aparata za kavu, sladolede, ventilaciju, pripremu hrane i slično, pa će manji PDV povećati njihovu produktivnost i zaradu, a onda će plaćati i više poreza državi - objašnjava naš izvor.

Južnokorejci i Brazilci otkrili Hrvatsku
Nijemci su i dalje najbrojniji gosti, ali ove su godine ugodno iznenadili Britanci, Francuzi i Poljaci. Međutim, i iskusne turističke djelatnike iznenadio je dolazak nacija kojih dosad gotovo i nije bilo. Lani je noćilo 39.000 Brazilaca, a ove godine čak 64.350, što je 65 posto više! Južnokorejaca je lani u dolascima bilo 50.000, a ove ih je godine 40 posto više. Ni sami ne znamo kako je došlo do takvog skoka, doznajemo iz Vlade.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr