• hr
  • en
  • de
  • it

Ovog vikenda počinje predsezona

Tijekom prvosvibanjskih praznika na Jadranu se mogu očekivati deseci tisuća stranih i domaćih turista. Uz najviše Slovenaca, očekuju se prve veće grupe Poljaka, Austrijanaca, Talijana i Nijemaca, a i Hrvati koje je raniji Uskrs pokolebao u odluci za odlazak na odmor i putovanje, sad su odlučili iskoristiti priliku za dugi vikend
Nakon relativnog fijaska tijekom uskrsnih blagdana, kad su tradicionalno otvaranje turističke godine pokvarili kiša i loše vrijeme pa nas je posjetilo bitno manje gostiju nego što se planiralo, pravi početak (pred)sezone može se očekivati tek u vrijeme skorih prvosvibanjskih praznika. Toplije vrijeme privući će desetke tisuća inozemnih gostiju, ali i prve veće grupe domaćih vikendaša.
Najviše će, sudeći prema najavama, biti Slovenaca. Slijedom prognoza tamošnjih turoperatora, prema Hrvatskoj bi moglo krenuti više od 70.000 slovenskih državljana. Što organizirano, preko tamošnjih turoperatora, a što individualno na odmor kod starih hrvatskih poznanika, Jadran će biti pun gostiju iz Dežele. Slovenski organizatori putovanja istaknuli su, a prenosi Goran Blažić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani, kako su (standardno) dobro prodavali aranžmane za predstojeće praznike.
U ponudi su bili paketi odmora od tri, pet i sedam dana budući da će dio slovenskih gostiju spojiti Dan osvobodilne fronte (27. travnja) s Praznikom rada, 1. svibnja. Buking prema Hrvatskoj za to razdoblje sezone, inače, je 10 do 15 posto bolji od lanjskog. Slovenski gosti, naravno zbog blizine, najviše traže odmor u Istri i na Kvarneru.
I Nikolina Frklić, direktorica korporativnih komunikacija grupe Adriatica.net, ističe kako im prvosvibanjski odmori i putovanja bilježe dobre trendove prodaje. Prema njezinim navodima, većina je aranžmana rasprodana.
Hrvati koje je raniji Uskrs pokolebao u odluci za odlazak na odmor i putovanja, sada su odlučili iskoristiti priliku za dugi vikend. Dok su europska i daleka putovanja u potpunosti rasprodana, u hotelima na Jadranu može se naći još nešto mjesta za klijente koji odluku odgađaju do zadnjega, tvrdi Nikolina Frklić dodajući da su u segmentu europskih putovanja i autobusom i zrakoplovom svi aranžmani prodani pa su oni koji su očekivali last minute aranžmane ostali bez mjesta. Isti je trend prisutan i u prodaji kasnijih datuma (ostatak svibnja te praznici u lipnju).
U segmentu dalekih putovanja najbolje im se, za predstojeće razdoblje, prodaju aranžmani prema istoku - Azija i Bliski istok. Velik interes vlada za Kinom, koja je rasprodana još prije nekoliko tjedana, a kao dodatan motiv za putovanje u tu zemlju baš na taj datum velik broj putnika navodi velike prvosvibanjske proslave koje se tamo još uvijek mogu doživjeti. Tu je i Tajland, kao i nešto bliže destinacije poput Dubaija i Turske.
Ovih se dana, inače, u Hrvatskoj mogu očekivati i prve veće grupe gostiju iz Poljske jer će dio tamošnjih radnika uspješno spojiti čak 10 slobodnih dana. Potkraj travnja iz Velike Britanije prema našoj zemlji kreću prvi čarteri, uz podsjetnik da su niskotarifne kompanije počele s letovima prije mjesec dana.
Naravno, brojne goste možemo očekivati i iz najbližih zemalja koji u ovo doba godine tradicionalno dobro pune ovdašnje turističke kapacitete. Prije svega Austrijance, Nijemce i Talijane.

Izvor: www.hic.hr