• hr
  • en
  • de
  • it

Ove sezone probni letovi hidroavionima iz Pule

U medulinskom hotelu Medulin održan je okrugli stol o projektu "Adri-Seaplanes", kojim se predviđa uspostava putničkih hidroavionskih linija među zemljama Jadrana. Okrugli stol organizirala je pulska Lučka uprava kao partner u projektu, a cilj sastanka, kako je u petak rečeno novinarima, bila je razmjena iskustva kako bi se unaprijedio projekt financiran iz EU programa IPA Adriatic - prekogranična suradnja. Veliki je to korak naprijed k uspostavi letova hidroaviona iz pulske luke, koja će uskoro biti i realizirana, kažu okupljeni.

Razvit će se mreža hidroavionskog prijevoza između jadranskih luka Hrvatske (Pula), Crne Gore (Bar), Albanije (Vlore), Italije (Brindisi) i Grčke (Krf).
- Ideja se rodila prije tri godine i već je komercijalna linija između Italije i Grčke pokazala veliki uspjeh. Pula je odabrana kao partner jer ima prirodnu infrastrukturu za uspostavu linija hidroavionima, a pulska luka zahtijeva minimalna ulaganja u infrastrukturu kako bi mogla započeti s testiranjem letova. Vjerujemo da se do početka turističke sezone mogu ostvariti svi preduvjeti da u Puli započnu probni letovi. Riječ je o hidroavionima kapaciteta 19 putnika, rekao je Gioacchino Del Olio, koordinator projekta iz provincije Teramo iz Italije.
Dakle, zasad je riječ isključivo o probnim letovima koji bi omogućili da projekt zaživi i izdaju se koncesije privatnim tvrtkama. Već su u Medulinu tri takve tvrtke prisustvovale okruglom stolu, od kojih su dvije prezentirale svoje viđenje projekta i ocijenjene su i više nego ozbiljnima. Riječ je, saznajemo, o tvrtki Adriatic Seaplanes iz Dubrovnika američkog vlasnika te njemačkoj tvrtki European Costa Airlines s predstavništvom u Zagrebu.
Uzletno-sletna staza za hidroavione bilo bi područje kod Vargarole, odakle bi avioni plovili do uvale Vela Draga, odnosno na potezu uz Ulicu 119. brigade i Mandrača, rekao nam je Florijan Veneruzzo, voditelj komercijalnih poslova pulske Lučke uprave.

Izvor: www.glasistre.hr