• hr
  • en
  • de
  • it

Otvorena šetnica kroz šibenski Kanal sv. Ante

Uređenjem ovog prostora, najstariji hrvatski samorodni grad dobio je izvrstan prostor gdje će se svi šibenski građani i njegovi posjetitelji moći prošetati, rekreirati ili jednostavno uživati na otvorenom prostoru.
Cijeli projekt pod nazivom ‘Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku' i u vrijednosti od 1.443.485 eura provela je Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom i Državnim zavodom za zaštitu prirode. Sam je Kanal dio značajnog krajobraza ‘Kanal - Luka u Šibeniku', a obuhvaća prostor od Šibenskog mosta sve do Tvrđave sv. Nikole.
Osim šetnice, uređen je i vidikovac na najvišoj točci u kanalu, s kojeg se pruža pogled na Šibenik, cijeli kanal, Solaris i Tvrđavu sv. Nikole. Tu je i obližnje odmorište s kojeg stepenice vode prema pristaništu, morskom tunelu i špilji s kapelicom sv. Ante, a nedaleko je i drveni most do otoka Školjića te, već prije spominjana, Tvrđava sv. Nikole na otočiću Ljuljevcu. Vrijedi spomenuti kako se Tvrđava nalazi na samom ulazu u Kanal sv. Ante kad se uplovljava prema Šibeniku. Ime je dobila po nekadašnjem benediktinskom samostanu posvećenom sv. Nikoli, a izgrađena je u 16. stoljeću kao strateško mletačko uporište u obrani od Osmanlija.
Osim brodovima, do šetnice se može doći i automobilom te pješice ili biciklom, budući da je smještena u samoj blizini šibenske gradske četvrti Mandalina, a nedaleko je i turistički kompleks Solaris te naselje Zablaće.
Uzduž šetnice na nekoliko mjesta postavljene su klupe i stolovi za predah šetača, a staza duga 4,4 kilometra već je i hortikulturno uređena. Zasađene su, naime, karakteristične mediteranske biljke te su postavljene i solarne svjetiljke za orijentiranje noću.

 

Izvor: www.d-a-z.hr