• hr
  • en
  • de
  • it

Otvoren je 16. Croatia Boat Show

Na suncem okupanoj Zapadnoj obali svečano je otvoreni 16.-ti po redu splitski nautički sajam „Croatia Boat Show" koji je, krizi usprkos, okupio veći broj izlagača i oko 60 plovila u moru, što manjih, što većih.
Sajam je otvorio Ivo Bašić, pomoćnik ministra turizma, a okupili su se brojni uzvanici među njima Luka Brčić zamjenik župana Splitsko-dalmatinskog, gradonačelnik Ivo Baldasar sa zamjenicima, kapetan bojnog broda i zapovjednik Obalne straže Martin Stošić, potom Josip Eterović počasni konzul Ruske federacije, gradski viječnici, te još mnogi drugi.
Vicenzo Blagaić, direktor „Profectusa" i vlasnik sajma, pozdravio je goste, te se zahvalio bivšem poteštatu Željku Kerumu na izgledu nove Zapadne obale.
- Sajam se izvrsno uklopio na novu lokaciju iako je sajam manji nego prijašnjih godina. Onih zlatnih godina sajma na splitskom aerodromu znalo je biti i do 130 privatnih aviona naših posjetitelja i gostiju. U međuvremenu, mnogi proizvođači brodova su propali, dok samo čarter dobro stoji u nautičkoj branši. Koliko će kriza potrajati to nitko ne zna. Ipak, treba se zahvaliti bivšem gradonačelniku Željku Kerumu čija se vizija Zapadne obale pokazala odličnom, kazao je Blagaić.
Sadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar ponovio je kako se odluka o premještanju „Croatia Boat Showa" s rive na Zapadnu obalu pokazala kao pun pogodak.
- Sajam je malen, ali s mojeg prozora u Banovini izgleda prekrasno. Poklopila se lijepa lokacija i lijepo vrijeme. Jedino što mogu poželjeti da kriza u nautičkoj industriji prođe što prije i da se vratimo na brojke izlagača iz vremena prije krize, poručio je gradonačelnik Baldasar.
Podsjetimo kako se 2008. godina pamti kao najbolja godina splitskog nautičkog sajma. Sudjelovalo je tada 500 izlagača s 470 brodova svih vrsta. Kako bi se „CBS" održao u ovoj krizi, gradonačelnik je, podsjetimo, organizatoru bez naknade ustupio Zapadnu obalu na potezu od skulpture „Ruže vjetrova" ispred Banovine do benzinske postaje INE.
- Split je iskoračio u ozbiljnu turističku destinaciju koja je nezamisliva bez nautičkog turizma. S druge strane, ozbiljna nautička destinacija nezamisliva je bez manifestacija kao što je „Croatia Boat Show", naglasio je Ivo Bašić, pomoćnik ministra turizma.
Sajam je otvoren do 25. svibnja, cijena ulaznice radnim danom iznosi 25 kuna, a tijekom vikenda 30 kuna.

Kakve novitete Croatia Boat Show donosi na Zapadnu obalu
Na ovogodišnjem sajmu posjetitelji će moći razgledati novitete poput plovila Balt 818 Titanium CR, Dehler 38 i Merry fisher 755 Marlin te vozila Peugeot RCZ i Peugeot 308.
Na sajmu će biti izloženo i 15 automobila među kojima i Mazda 3, hrvatski auto godine po izboru stručnog žirija Hrvatske automobilske udruge te CX-5, prvi automobil iz nove generacije Skyactiv tehnologije.
I ove godine na CBS-u sudjeluje Croatia Yachting, ovlašteni distributer Hanse i Dehler jedrilica za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a predstavit će najzanimljivije novitete iz škvera HanseYachts-a i Dehlera, poput redizajnirane Hanse 445 i luksuzne Hanse 575.
S posebnim nestrpljenjem iščekuje se hrvatska premijera nove Dehler 38, kojom škver Dehler slavi 50. obljetnicu poslovanja, a koja će se održati 23. svibnja u 14 sati.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr