• hr
  • en
  • de
  • it

Otplovio i bivši ‘Bribir’, u pogonu samo 5 Riječana

Knjiga brodovlja nekadašnjeg "Croatia Linea" koji još uvijek plovi svjetskim morima sve je tanja. Nakon što je u turskoj Aliagi izrean ro-ro brod "Patricia B", domaćim pomorskim kroničarima poznatiji kao bivši "Bribir", u pogonu je, po svemu sudeći, samo još pet brodova nekadašnjeg riječkog i hrvatskoga gospodarskog diva. Riječ je redom o brodovima: "Algoma Guardian" (ex "Omišalj"), "Algoma Discovery" (ex "Malinska"), "MSC Giovanna" (ex "Koper/Dubrovnik Express"), "Long Yuan" (ex "Kostrena") i "MSC Mirella" (ex "Zagreb Express".
Vijesti iz turskog rezališta govore da je brod na čijem se pramcu, pod slojevima boje, još uvijek nalazilo izvorno ime, doplovio u rezalište pod panamskom zastavom pod kojom je plovio od početka ove godine kada ga je posljednjim vlasnicima prodala kompanija "Maritime Nantaise" iz francuskog Nantesa koja ga je krajem 1999. godine i otkupila od tada već stečajem uništenog "Croatia Linea".
U Turskoj je tako zatvoren dnevnik na zapovjednome mostu broda, koji je u prosincu 1979. godine izgrađen na riječkim navozima kao drugi u seriji od dva ro-ro "kontejneraša" za tadašnju "Jugoliniju". Naime, četiri mjeseca ranije kompaniji su bile predane "Ledenice" koje su 2011. također okončale svoju plovidbu u starom željezu pod imenom "Sonora". Bili su to brodovi nosivosti 7478 tona, dužine 147 metara i širine 21,7 metara. Pogonili su ih strojevi izgrađeni u "3. maju", snage 8385 kilovata, koji su omogućavali razvijanje brzine od 15 čvorova.

Ponosnih pet
1. "Algoma Guardian" (ex "Omišalj") 2. "Algoma Discovery" (ex "Malinska") 3. "MSC Giovanna" (ex "Koper/Dubrovnik Express") 4. "Long Yuan" (ex "Kostrena") 5. "MSC Mirella" (ex "Zagreb Express").

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr