• hr
  • en
  • de
  • it

Otočni sabor protiv Ministarstva regionalnog razvoja

Čelnici Udruge Otočni sabor Denis Barić i Vladimir Šarunić na jučerašnjoj su presici još jednom kritizirali predložene promjene Zakona o otocima koje je predložilo Ministarstvo regionalnog razvoja koje otočanima drastično smanjuje količinu subvencionirane vode, ali su isto Ministarstvo prozvali - zbog nerada.
- Nažalost, nije prihvatio naš prijedlog po kojem bi "otočni gospodarstvenici i gospodarstvenici koji nemaju sjedište na otocima nego imaju radne jedinice na otocima, a opskrbljuju se vodom vodonoscem ili cestovnim vozilom plaćaju vodu po cijeni koja je jednaka prosječnoj cijeni isporuke vode u matičnoj obalnoj - otočnoj županiji za gospodarstvenike."
Zašto ova nadopuna? Zato što otočanin kao fizička osoba ima pravo na subvencioniranu vodu, a kao gospodarstvenik - obrtnik nema to pravo već mora plaćati ekonomsku cijenu vode i tako ne može biti konkurentan. Držimo da to nije ustavno pa ćemo pokrenuti ustavnu tužbu kojom ćemo tražiti ocjenu ustavnosti takvih izmjena zakona - rekao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, a njegov kolega Šarunić iznio je primjere s Dugog otoka na kojem kubik vode na tom otoku stoji obrtnike i gospodarstvenike stoji 105 kn.
Barić i Šarunić, inače i član Otočnog vijeća Ministarstva regionalnog razvoja prozvali su to Ministarstvo jer kasni s poslom: tek nakon skoro godinu dana po ulasku Hrvatske u EU to tijelo anketnim listićima traži projekte po otocima koji bi mogli biti finacirani iz sredstava EU.
- Da su poštivali Zakon o ootocima - rekao je Barić - ti anketni listići ne bi ni trebali, a projekti bi već bili spremni.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr