• hr
  • en
  • de
  • it

Otoci nisu rezervati!

Drage otočanke, dragi otočani i građani Republike Hrvatske, Otočni sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka, zbog zanemarivanja stanja na otocima želi javnost upozoriti na stanje hrvatskih otoka.
- Smatramo da je »5 do 12«. Smatramo da Vlada Republike Hrvatske treba shvatiti kakvu vrijednost imaju naši otoci i da na otocima živi otprilike 130 tisuća građana Republike Hrvatske i da im se ne smiju uskraćivati Ustavom zagarantirana prava, samo zato što žive na otocima. Ne želimo da se od hrvatskih otoka rade rezervati i da se stanovnici hrvatskih otoka osjećaju građanima drugog reda. Mi smo protiv najavljenog poskupljenja putnih karata kako za otočane, tako i za sve ostale građane Republike Hrvatske, jer smatramo da se tim postupkom samo ugrožava gospodarstvo i kvaliteta življenja na otocima. Zašto tako mislimo? Ukoliko je putna karta skupa, tko će doći na otok i kome će otočanin prodati svoje proizvode, pitaju se u Otočnom saboru pojašnjavajući kako se ovim poskupljenjem pokušava naše otoke pretvoriti u rezervate, a karte po ovim cijenama koje namjeravaju podići napraviti ulaznicama u rezervate u kojima bi se gledalo kako se to tamo živi.
- Sad Vas pitamo, kako može osoba koja je podrijetlom s otoka ići sa svojom obitelji na otok i održavati svoju poljoprivredu i djedovinu? Ovo je još jedan način, pored poreza na nekretnine, da se ljude natjera na prodaju svoje djedovine jer je neće moći, ne samo održavati, već je neće moći ni posjećivati. Koje su to današnje strukture svjesne da se sadašnjim trendom ulaganja u otočnu infrastrukturu neprimjetno pretvara otoke u rezervate u kojima će tko zna tko živjeti? Otočani moraju konačno početi upravljati svojom sudbinom. Svakim otočnim mjestom mora upravljati mlada, stručna i profesionalna uprava, umjesto današnjeg volonterizma. Otočanima sve dokumente država mora servisirati u mjestu stanovanja, a ne ih tjerati na putovanja u županijske centre jer su ugasili ili zatvorili pošte, matične urede i ispostave lučkih kapetanija, naglašavaju u Otočnom saboru dodajući kako na jadranskom pojasu treba drugačije postaviti odnose između otoka, obalnih gradova i njihova zaleđa. Otočani ne smiju pasti bez organizirane, argumentirane i tolerantne demokratske borbe.
- Moramo se izboriti za ravnopravnost bez obzira na brojnost. Prije nego nas još jednom prodaju, svi otočani zajedno moraju se izboriti za isti samoupravni status koji imaju današnji priobalni županijski centri. Bez otočne samouprave nema prave i brze revitalizacije hrvatskih otoka, nema pomorske orijentacije Hrvatske i invazije mladosti i živosti s kopna na otoke.
Ponovno pozivamo Vladu Republike Hrvatske, neka ozbiljno shvati vrijednosti otoka koje nose u EU i da su otočani, a tako i Otočni sabor spremni na dijalog oko održavanja i revitalizacije otoka. Tražimo od Vlade Republike Hrvatske održavanje jedne sjednice Vlade RH na temu stanja na hrvatskim otocima, traži Udruga dodajući kako bi po pitanju otoka svi otočani trebali aktivno sudjelovati, jer moraju sami odlučivati i ne dozvoliti drugima da odlučuju o njihovoj sudbini.
- Otočanima ne treba olakšati život, otočanima treba jednakost šansi, mogućnost da svoj život na otoku razvijaju na način kao da su na kopnu. Život na otoku, rođenjem ili odabirom, ne smije biti prepreka razvoju težnji koje suvremeni čovjek ima, zaključuje Vijeće Otočnog sabora.

Izvor: www.zadarskilist.hr