• hr
  • en
  • de
  • it

Otočani pozvani da se uključe u održivi razvoj

Prezentacijom ideja i planova, jučer je u Salima održan inicijalni sastanak za osnivanje Suradničkog vijeća Parka prirode Telašćica.
- Trenutačno je na popisu 15 zainteresiranih budućih članova, ali napominjemo kako je lista otvorena i cilj nam je skupiti što više ljudi jer jedino tako možemo osigurati kvalitetno djelovanje budućeg vijeća, kazala je Vesna Petešić, viša stručna referentica za održivo korištenje prirodnih resursa u PP Telašćica, te objasnila kako su se budući članovi vijeća upoznali s okvirom funkcioniranja toga tijela kako bi svatko imao priliku dati svoj komentar, prijedlog ili nadopunu.
U sljedeća dva tjedna definirat će se konačni popis članova koji će se pripremiti za osnivački sastanak te službeno potpisivanje Povelje o osnivanju, kao i donošenje smjernica o radu vijeća. Nakon što se vijeće službeno osnuje, u planu je organizacija studijskog putovanja u svrhu razmjene iskustava, a s naglaskom na uključivanje lokalne zajednice u upravljanje zaštićenim područjem, strateško planiranje i zajedničko donošenje odluka relevantnih za razvoj Parka prirode Telašćica i Dugog otoka.
Petešić ističe kako već postoje planovi za rad suradničkog vijeća i njegova uključivanja u rad PP Telašćica, ali svi detalji bit će dostupni nakon osnivanja 11. veljače.
- Od početka provedbe SEA Med projekta PP Telašćica aktivno se uključio jer želimo potaknuti sve otočane da se uključe u održivi razvoj. Otvoreni poziv svima zainteresiranima još uvijek traje do službenog potpisivanja Povelje o osnivanju, ali i nakon toga u sastav vijeća mogu ući svi koji žele doprinijeti društvenom i gospodarskom razvoju otoka, napominje Petešić.
Podsjetimo, Park prirode Telašćica, uz Park prirode Lastovsko otočje, od prošle je godine uključen u međunarodni Projekt SEA-Med Hrvatska čiji je cilj provođenje održive gospodarske aktivnosti u zaštićenim morskim područjima Sredozemnog mora. Osim Hrvatske, SEA-Med projekt obuhvaća osam morskih zaštićenih područja u Albaniji Alžiru, Libiji, Tunisu i Turskoj kako bi pomogao parkovima da naprave korak prema financijskoj i gospodarskoj samostalnosti.

Izvor: www.zadarskilist.hr