• hr
  • en
  • de
  • it

Otočani čvrstim argumentima obranili linije

Dugom otoku svira alarm i krajnje je vrijeme da prestanemo nazadovati te da se pomaknemo naprijed. Iznio sam i naš 'štedljivi' prijedlog - da trajekt koji oko 10 sati plovi za Iž produži za Zaglav. Naglasio sam i da to treba biti jedan brži i veći trajekt, rekao je načelnik Zoran Morović.
Zadarski otoci neće biti žrtve državne štednje. Barem do daljnjega. Naime, zaključci sastanka predstavnika lokalne samouprave s predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Agencije za obalni linijski promet održanog u utorak u HGK - Županijskoj komori Zadar na temu racionalizacije obalnog linijskog pomorskog prometa išli se u smjeru da racionalizacija nikako ne smije ići na štetu otočana.
Otočni načelnici s kojima smo razgovarali zaključcima sastanka uglavnom su sporazumni.

- Zadovoljan sam što su predstavnici Ministarstva shvatili da je linija Zadar - Sali - Zaglav s polaskom u 10 sati iz Zadra linija koja život znači. Ne samo da se Dugom otoku ne smiju ukidati linije, već treba dodavati nove ne bi li migracije stanovništva s otoka na kopno konačno obrnule smjer, kazuje načelnik Općine Sali Zoran Morović. U svojem izlaganju Morović je spomenuo zamjeniku ministra pomorstva Zdenku Antešiću, pomoćniku ministra za pomorstvo kap. Nikoli Mendrili, i ravnatelju Agencije za obalni linijski pomorski promet Ivi Baldasaru, da kad prvo dijete u obitelji sazrije za srednju školu cijela obitelj s otoka seli u Zadar. Takozvana "linija života", dio koje je i navedena plovidba s polaskom iz Zadra u 10 sati, uvedena je upravo kako bi se to spriječilo i da srednjoškolci srednju školu u Zadru mogu pohađati živeći na svojem otoku.

- Govorio sam o tomu da je Dugi otok, odnosno Općina Sali površinom treća najveća općina u Zadarskoj županiji, da smo sedmi najveći otok u državi i k tomu još pučinski otok. Istaknuo sam i da je otok u zadnjih 20 godina sa 2.800 pao na 1.700 stanovnika te da je ove školske godine u Osnovnu školu 'Petar Lorini' u Salima upisano samo troje prvašića. Istovremeno otok Ugljan sa 6.000 stanovnika ima 100 prvašića! Proporcionalno mi bismo trebali imati 25 prvašića pa i ove brojke dovoljno govore o dobnoj strukturi Dugootočana, kaže Morović koji ističe zadovoljstvo time što da su nadležni iz Ministarstva potvrdili da je Dugi otok pučinski otok i da kao takav zaslužuje posebni tretman.
- Dugom otoku svira alarm i krajnje je vrijeme da prestanemo nazadovati te da se pomaknemo naprijed. Iznio sam i naš 'štedljivi' prijedlog - da trajekt koji oko 10 sati plovi za Iž produži za Zaglav. Naglasio sam i da to treba biti jedan brži i veći trajekt, rekao je Morović.

Sastankom je zadovoljan i načelnik Općine Preko Ante Jerolimov. Liniji Zadar Preko prijetilo je ukidanje čak triju plovidbi - s polaskom iz Zadra u 18 i 23 sata te u ponoć. Ipak, nakon što je preški načelnik objasnio važnost tih linija, nadležni su odustali od ukidanja dviju ranijih linija. Eventualno će se rezati ponoćna linija.
- Bio je to jedan veoma konstruktivni ragovor. Iznijeli smo niz primjedbi, elaborirali ih i financijski i u svakom drugom pogledu tako da je zamjenik ministra rekao da će odustati od svega onoga što je bilo u njihovom prijedlogu. Vidio sam da su svi bili iznenađeni iznesenim argumentima koji su bili temeljeni na brojkama, činjenicama i uvjetima života na otoku te su shvatili da bi provođenje njihova prijedloga bilo vraćanje otoka 20 godina unatrag, rekao je Jerolimov. U kontekstu trajektne linije za Preko koja je nerentabilna iako je jedna od dviju najprometnijih na Jadranu, istaknut je i problem golemog broja besplatnih karata - godišnje od ukupno 1.700.000 na ovoj liniji bude izdano čak 300.000 besplatnih karata. Tijekom sezone dnevno iz Preka 2.500 osoba u Zadar putuje besplatno, što je s obzirom na ukupni broj od 6.000 stanovnika Ugljana, i više nego čudno. Nadležni iz Ministarstva su tako radi izbjegavanja manipulacija s prodajom besplatnih i karata po povlaštenim tarifama najavili informatizaciju njihove prodaje.
Što se tiče linije Biograd - Tkon na sastanku je iskazana namjera uvođenja jednog većeg i bržeg trajekta.
- Rekao sam da sam za to, ali da me je strah jer sadašnje trajektno pristanište nema kapacitet za toliki broj automobila, kaže tkonski načelnik Danijel Katičin te dodaje da u špici sezone dva trajekta za Tkon voze stalno, odnosno po potrebi.
- Kod prijedloga da se umjesto dva trajekta dovede jedan veći i brži, ključno je koliki će biti broj automobila dovoljan da trajekt napravi vožnju. Jer, ako će taj jedan veliki trajekt čekati svih 60 automobila, onda to nije optimalno rješenje. Naime, ljeti moramo konstantno raščišćavati Tkon i Biograd jer se inače blokira kompletan promet, kazao je Katičin, zaključivši da je prijedlog Ministarstva dobar, ali pod uvjetom da prilikom dovođenja većeg trajekta u funkciji bude novo trajektno pristanište. No to će se i u optimalnim uvjetima dogoditi tek 2015. godine.


Izvor: www.zadarskilist.hr