• hr
  • en
  • de
  • it

Otočane na obalu, a muflone na otoke

Stanovnici otoka šibenskog arhipelaga ogorčeni su Vladinim prijedlogom nove mreže brodskih linija, kojim se predviđaju novčane uštede, ali i brojne redukcije, pa čak i ukidanje nekih pruga.
Tako se na šibenskom području, od pet brodskih linija, predlaže ukidanje čak njih dviju. Doduše, u jednom slučaju riječ je o liniji Vodice-Prvić koja nikada nije ni zaživjela. Druga linija, Brodarica-Krapanj, prelazi pod nadležnost Grada Šibenika. No, ni takav scenarij nije prihvatljiv otočanima.

- Što se tiče ukidanja linije Vodice-Prvić, to znači da se gasi mogućnost da Zlarin u budućnosti bude bolje povezan sa Šibenikom. Isto tako, više neće biti moguće rasteretiti brod "Tijat" koji sada spaja Zlarin i Prvić sa Šibenikom i Vodicama - istaknuo je Vladimir Buneta, predsjednik Mjesnog odbora Zlarina.
Anton Dobra, prvi čovjek MO-a Žirja, smatra da je i budućnost linije Brodarica-Krapanj upitna.
- Državna subvencija za tu liniju smanjena je za pola milijuna kuna. Vrlo lako bi se moglo dogoditi da ta linija prijeđe u ruke nekog privatnika, a onda je njezina sudbina neizvjesna - misli Dobra.
Nadalje, Vladinim prijedlogom traži se smanjenje broja trajektnih linija za Žirje izvan sezone i pretvaranje brzobrodske linije za Kaprije i Žirje u klasičnu.
Na koncu, planira se i uvođenje broda manjeg kapaciteta na liniji Šibenik-Zlarin-Prvić-Vodice.

- Sudeći po tim prijedlozima, strategija vlasti nije revitalizacija života na otocima, nego njihovo raseljavanje. Čini mi se da je plan sve otočane smjestiti u hotel "Jadran", a na otoke naseliti muflone, ovce i koze.

Svjesni smo da se ovim prijedlogom može nešto uštedjeti. Ali, ne mogu državu voditi samo matematičari. Treba voditi brigu i o drugim aspektima života - kazao je HDZ-ovac Željko Dulibić, ravnatelj Županijske lučke uprave. Javili su se i izravno pogođeni predstavnici Žirjana i Zlarinjana.

- Jadrolinija traži da se u predsezoni i posezoni smanji broj trajektnih linija za Žirje s 14 na sedam. Bio bi to krah i za ono malo gospodarstva koje imamo na Žirju. Također, traži se pretvaranje brzobrodske linije za Kaprije i Žirje u klasičnu. Ona je žila kucavica za te otoke i naravno da smo protiv takvog prijedloga. To više što je vidljivo da se tim prijedlogom ide naruku nekome, nauštrb otočana - rekao je Anton Dobra.

Ni Zlarinjani se ne slažu s prijedlogom Vlade da se smanji kapacitet broda koji njihov otok povezuje sa Šibenikom i Vodicama.
- Smanjenje kapaciteta broda s 300 na 100 mjesta značilo bi daljnje raseljavanje otoka. Ionako je Zlarin već gotovo raseljen i veći dio stanovnika živi u gradu jer drukčije ne može. Smanjenjem kapaciteta broda povećava se opasnost da ljudi ne mogu doći na otok, posebice vikendom.
Također, u pitanje dolazi i redovitost linije, pa čak i opskrba otoka. Najgore od svega je što se smanjenjem kapaciteta ne postiže nikakva ušteda. Dakle, ne postoji nikakav razuman razlog za takav scenarij - zaključio je Vladimir Buneta.

Ministarstvo bez odgovora
Šibensko-kninski župan Goran Pauk zatražio je još 10. kolovoza sastanak s odgovornima iz resornog ministarstva na temu linijskog obalnog prijevoza. Međutim, odgovor još nismo dobili.
Činjenica je da ovakav pristup vodi prometnoj izolaciji otoka, što nikako nije naš cilj - rekla je Jadranka Fržop, pročelnica županijskog Ureda za pomorstvo.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr