• hr
  • en
  • de
  • it

Otišao Garden, nastali minusi

Za razliku od stalnih turističkih pluseva na koje smo već naviknuli zadnjih godina, iz Turističke zajednice Grada Zadra dolazi vijest o ovosezonskim minusima u dolascima gostiju. Radi se o podbačaju na području Petrčana koje se nalaze u okviru Turističke zajednice Grada Zadra, a glavni je razlog - izostanak mladih gostiju iz Velike Britanije, odnosno preseljenje poznatog festivala Garden iz Petrčana u Tisno.
- To je kao da već unaprijed spremne ugovore u hotelu otkažete preko noći. Ne možete to tek tako nadomjestiti. Ne radi se samo o manjku od 20 tisuća noćenja manje, odnosno 4 tisuće gostiju manje, već i o izostanku zarade restorana, taksista, trgovina, suvenirnica, izleta. Gostiju koji su tamo dolazili i boravili više nema i taj je izostanak ove godine u Petrčanama bio prava katastrofa. Sad treba vremena da se drugi gosti tamo vrate. Ohrabruje to što je u rujnu zabilježen plus od 18 posto dolazaka i broja noćenja, tako da će se te brojke "poravnati" do kraja godine - kaže direktor Ureda TZ Grada Zadra Zvonko Šupe.
On naglašava da se taj minus odnosio samo na srpanj, dok je u kolovozu znatno manje izražen jer je tih gostiju i bilo manje u kolovozu, odnosno oni su prevladavali u srpnju. Odlaskom Garden festivala u Tisno, mladi su partijaneri iz Velike Bitanije promijenili odredište, a i Ryan air je ukinuo značajne letove iz Dublina, s tim što su uvedeni iz Marseillesa što je dovelo 46 posto više Francuza.
Kad se sve zbroji, sezona nije bila loša, osobito s obzirom na najave posezone, i broj gostiju u prvih 8 mjeseci ove godine. Uostalom, mi nismo tu da brojimo goste, već da ih privučemo što boljom ponudom, te da najbolji način pozicioniramo Zadar zbog što veće zarade u turizmu što je na kraju najvažnije - zaključuje Šupe.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr