• hr
  • en
  • de
  • it

Ostojić: Ovo je najbolja sezona u hrvatskoj povijesti

'Ova turistička sezona bit će najbolja u hrvatskoj povijesti, postali smo šampioni Mediterana po broju noćenja' - izjavio je, čestitajući 'svima koji su tome doprinijeli' ministar turizma Veljko Ostojić otvarajući 16. Dane hrvatskog turizma i 12. Hrvatski turistički forum, koji su u četvrtak počeli u Dubrovniku.
'Možemo biti ponosni na ostvareno', dodao je osvrćući se i na start ovogodišnje sezone kada su 'pred nama bili veliki izazovi', prevladani 'dobrom pripremom, znanjem i velikim trudom svih koji su sudjelovali u kreiranju našeg turističkog proizvoda'.
Resorni ministar istaknuo je i budući cilj - učiniti domaći turizam što konkurentnijim, pa je za prvu temu najveće godišnje smotre turističkih djelatnika, koja se tradicionalno organizira na koncu sezone, odabrana i najaktualnija, vezana uz pristup Hrvatske - Europskoj uniji.
'Hrvatskoj će u drugoj polovici 2013. biti na raspolaganju pola milijardi eura, a 2014. godine čak 20 milijardi eura iz europskih fondova i tu veliku priliku ne smijemo propusti. Moramo povući što veću količinu sredstava i uložiti ih u podizanje kvalitete i jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma' poručio je ministar Ostojić.
Drugi dan skupa, biti će posvećen predstavljanju 13 izvješća kao uvoda u izradu Strategije razvoja hrvatskog turizma, koja će upravo biti podloga za povlačenje sredstava EU.
Okupljenih tisuću sudionika pozdravili su i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, te predsjednik HGK Nadan Vidošević, koji je uz čestitke na 'na izvanrednoj sezoni', turističke djelatnike pozvao na što kvalitetnije pripreme za sljedeću.
U okviru Hrvatskog turističkog foruma održane su prezentacije Luigija Cabrinija, direktora programa održivog turizma pri Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) te Mathieu Hoeberigsa iz Europske komisije, o važnosti pristupanja Hrvatske u EU za hrvatski turizam, te europskim i svjetskim turističkim trendovima do 2020. godine.
Na panel raspravi o Hrvatskom turizmu u okvirima EU zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo je istaknuo kako je Hrvatska, po pitanju turističkog tržišta i prometa, već odavno u EU - budući da godinama glavnina gostiju, njih oko 80 posto, dolazi iz zemalja članica.
-To ukazuje na činjenicu da hrvatski turizam svojom kvalitetom i standardima zadovoljava kriterije najzahtjevnijih europskih tržišta - dodao je.
Uz predstavljanje Glavnog plana i Strategije razvoja hrvatskog turizma, na programu u petak je i tradicionalni susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH, a večernjim satima slijedi svečana dodjela nagrada i priznanja ovogodišnjim laureatima.
Organizatori Dana hrvatskog turizma su Ministarstvo turizma, Hrvatska gospodarska komora, HTZ i HRT.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr