• hr
  • en
  • de
  • it

Ostaci drevne luke pod morem u Poljudu

Zaron u srijedu potvrdio je kako se u splitskoj uvali Poljud krije arheološko nalazište nekadašnje luke. Iz kojeg doba, da li antike ili nešto kasnijeg razdoblja, tek će se utvrditi.
- Prije dva mjeseca, Neno Rokov, član PIK "Mornar", otkrio je pri zaronu drvene stupove i ostatke kamenog nasipa, pa smo, eto, danas i ronjenje organizirali - govori nam Ivan Bronzović, dok ronioci pretražuju dno na dubini od neka dva metra.
Riječ je o lokaciji ispred Veslačkog kluba "Mornar", u akvatoriju lučice Poljud, tek deset metara dalje od obale.
- Pronašli smo drvene pilone, stupove koji su, po svemu sudeći, bili oni nosivi za rivu, temelj nekih od mulova, a vidimo i ostatke kamenog nasipa - referiraju nam ronioci nakon prvog zarona, nakon kojega će uslijediti i službeno arheološko istraživanje.
- Tek nakon toga ćemo moći i potvrditi iz kojeg doba je ova konstrukcija pristaništa - koncizan je Saša Denegri iz Konzervatorskog odjela u Splitu, čije djelatnike tek čeka opsežan posao na ovom arheološkom nalazištu.
Podmorje i dalje krije mnogo nepoznanica, pa će se sada detektirati što je sve to stoljećima bilo skriveno u mulju u uvali Poljud, ali i datirati datum od kada se uopće koristilo ovo pristanište i za koje je brodove bilo namijenjeno.
Članu PIK "Mornar" Neni Rokovu, koji je prvi na dnu otkrio ove drvene pilone, ovo nije prvo nalazište. Zahvaljujući njemu otkriven je i antički brod ispred Kaštel Sućurca, pa i brojna podvodna arheološka nalazišta u splitskom akvatoriju, bogata amforama i ostacima mnogih brodova.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr