• hr
  • en
  • de
  • it

Ostaci ‘Morskog vuka’ strše iz plićaka

Približavajući se Velom žolu na Palagruži, članovi komiške ekološke ekspedicije bili su zgroženi velikim, zahrđalim tankovima za gorivo i brojnim komadima metalnog otpada, razbacanima po žalu najudaljenijeg hrvatskog otoka iznimne ljepote i bogate povijesti.
Iz plićaka su stršili dijelovi rebara potonulog broda, a iz neposredne blizine vidio se i glavni brodski motor na morskom dnu te komadi betona kojim je bilo naliveno dno broda.

Krajem listopada 2010. godine na Velo žolo nasukala se drvena, 30-metarska koća "Morski vuk", koja se nakon nekoliko dana u samo nekoliko minuta raspala na stotine komada pod udarima olujnoga juga.
Iako je lučki kapetan izdao nalog o uklanjanju brodskih ostataka, a riječ je o gotovo 300 tona smeća, do današnjeg dana ništa nije učinjeno.

- Prema mojim informacijama, uklanjanje otpada trebalo je financirati Kvarner osiguranje iz Splita, kod kojega je brod bio osiguran - kazala je biologinja Jasna Antolović.
U kraćem razgovoru s Mirom Pecotićem, voditeljem plovnog područja Korčula, doznali smo da će žalo, zbog vlastitog obraza, očistiti djelatnici Plovputa. Najavio je da će otpad ukrcati na brod Svjetionik, a valjda će im to onda i netko platiti.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr