• hr
  • en
  • de
  • it

Osnovnoškolci na Porporeli porinuli Sv. Vlaha

Porinućem drvene jedrilice Sveti Vlaho na Porporeli je poslijepodne zaključena petodnevna kreativna radionica drvene brodogradnje StolArt koja je okupila 15 učenika dubrovačkih osnovnih škola Lapad i Marin Getaldić.
Mali kalafati brodicu su sami izradili i odabrali joj ime po dubrovačkom svecu zaštitniku, a sve s ciljem popularizacije tradicionalne brodograditeljske struke koja je i na Jadranu na rubu izumiranja.
Radionica za osnovce do 15 godina starosti održana je u organizaciji udruge Dupinov san te suorganizaciji udruga Porporela i Drvo mladih Bonsai i Pomorskog muzeja uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Dubrovnik i Zajednice tehničke kulture grada Dubrovniku.
Mali brodograditelji do porinuća Svetog Vlaha u improviziranom škveru na Porporeli radili su svakodnevno u jutarnjoj i poslijepodnevnoj smjeni.
StolArtova radionica pod vodstvom Davora Mihalića odvija se već četiri godine na različitim lokacijama diljem jadranske obale i otoka, a podučava djecu osnovnoškolskog uzrasta kako sagraditi drveni brod.
Program je u potpunosti otvoren prema građanima, turistima te zaljubljenicima u zanimanje kalafat i ljubitelje domaće tradicijske baštine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr