• hr
  • en
  • de
  • it

Oslo: Komiška falkuša najatraktivniji svjetski povijesni brod

Komiška ribarska brodica falkuša, uz dva vikinška broda drakara, predvodit će flotu od 300 povijesnih brodova u glavnoj ceremoniji obilježavanje 200. godišnjice Kraljevine Norveške potkraj srpnja ove godine u Oslu što će pratiti i postav izložbe hrvatskog fotografa Ive Pervana o komiškoj regati "Rota Palagruzona" u Kraljevskom pomorskom muzeju u Oslu.
Najavili su to danas iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koja će se zajedno s Ministarstvom turizma uključiti u taj projekt, čiji je nositelj, kao i projekta Falkuša, kulturna ustanova Ars Halieutica iz Komiže na otoku Visu. Ova ustanova, predvođena Joškom Božanićem, proteklih 15 godina uspješno promovira hrvatsku maritimnu baštinu u svijetu, sudjelujući i na brojnim svjetskim okupljanjima starih brodova. Poziv za sudjelovanje na velikoj proslavi u Oslu, od 17. do 20. srpnja, dobili su od norveške institucije Forbundet Kysten za zaštitu maritimne kulture, čiji je predstavnik Tore Friis Olsen boravio ovih dana u Zagrebu, gdje su on i Božanić o tome razgovarali sa zamjenikom ministra turizma Ratomirm Ivičićem i pomoćnicom direktora Glavnog ureda HTZ-a Renatom Deželjin te je dogovoreno da će detalje oko nastupa razraditi u idućem razdoblju, s ciljem što bolje promocije turističke Hrvatske na norveškom tržištu.
Komiška falkuša izabrana je kao najatraktivniji svjetski povijesni brod, a po završetku proslave pozvana je i na putovanje norveškim fjordovima, zajedno s izabranim povijesnim brodovima, do grada Risor gdje će sudjelovati u međunarodnom "Risor Wooden Boat" festivalu.
Na tom će desetodnevnom putovanju dugom 200 milja Ars Halieutica predstavljat će maritimnu kulturu, ali i druge hrvatske prirodne ljepote te kulturnu baštinu.

Izvor: www.mint.hr