• hr
  • en
  • de
  • it

Osjećajte se kao kod kuće

Splitski dogradonačelnik Jure Šundov primio je u Banovini izaslanstvo školskog jedrenjaka „Palinuro" talijanske ratne mornarice predvođenu zapovjednikom broda, kapetanom fregte Giovannijem Schiavonijem. U sklopu krstarenja Mediteranom jedrenjak „Palinuro" boraviti će u Splitu do utorka, zajedno sa kadetima koji će na krstarenju obavljati praktični dio obuke.
-Osjećajte se kao kod kuće, a kad se opsutite primjetiti će te da u splitskom govoru ima mnogo talijanskih riječi kao rezultat naše zajedničke povijesti-kazao je dogradonačelnik Šundov kapetanu Schiavoniju.
-Talijanski brodovi su često kroz stoljeća dolazili u naš grad, kao prijatelji ili kao neprijatelji. Mnogo je toga što nas veže i spaja, naši narodi isprepleteni su brojnim povijesnim vezama- kazao je Šundov talijanskim mornarima dodavši kako je u bivšoj ratnoj mornarici Jugoslavije prošao obuku za pomorskog diverzanta.

Zapovjedinik „Palinura" kazao je kako se na brodu osim časnika i dočasnika, nalazi 37 kadeta i kadetkinja.
-Od svih luka u koje ćemo pristati, moja posada najviše se radovala Splitu. Naš dolazak samo potvrđuje tradiciju dolazaka talijanskih školskih brodova koju je prije mngo godina započeo jedrenjak „Amerigo Vespucci"-prisjetio se kapetan Schiavoni.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr