• hr
  • en
  • de
  • it

ORC Srednjeeuropsko prvenstvo u Cresu

Vrlo lagan vjetar obilježio je navigacijsko jedrenje na ORC Srednjeeuropskom prvenstvu te je prvotno predviđeni kurs: Cres - Hrid Galijola - oznaka ispred Rapca - Cres ukupne duljine oko 50 NM morao biti skraćen već nakon 18.01 NM na obilasku Galijole. Prva je jedrilica da Galijole došla jedrilica Walle G nakon 5 sati 44 minuta i 33 sekunde prosječnom brzinom tek nešto većom od 3 čvora te je uz uvjete na moru bilo jasno da je vrlo teško da jedrilice mogu dovršiti zadani kurs u vremenskom ograničenju od 12 sati, pa čak i u slučaju skraćenja na oznaci ispred Rapca.

Nakon korekcije realnih vremena jedrenja, najbolja u grupi A bila je talijanska jedrilica Blu Sky s kormilarom Claudiom Terrierem sa samo 01:24 minuta prednosti ispred Walle G i Marca Augellia, dok je na trećem mjestu hrvatski Yellowpad s Janom Winklerom za kormilom.
U grupi B uvjerljivo je bila najbolja Sagola, vlasnika i kormilara Fausta Pierobona, dok je vrlo dobar dojam drugim mjestom ostavio Polaris Edija Golje iz JK Uljanik Plovidba, Pula. Treće mjesto osvojio je talijanski Dieci x Dieci Sandra Fabbra.

Navigacijsko jedrenje ima veći koeficijent bodovanja (1.2) i ne može se odbaciti u konačnim rezultatima, te su vodeće jedrilice zasigurno zadovoljne pred nastavak natjecanje i 6 planiranih jedrenja na štap kurs s koeficijentom bodovanja od 1.0.

Start 2. jedrenja predviđen je za petak, 27.06 u 11:00 sati. Vremenska prognoza opet najavljuje vrlo promjenjive uvjete, a jedrenja će se kao i prvog dana moći pratiti uživo na internetu. Potpuni rezultati prvog jedrenja dostupni su na web stranicama regate

Web stranice SCOR-a: www.scor.hr
Web stranice ORC Srednjeeuropskog prvenstva: www.scor.hr/regate/2014/orccec.htm

Pokrovitelji regate su: Grad Cres, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Cresa i Lučka Uprava Cresa uz sponzore: ACI, One Sails, Ventex i Cresanka.