• hr
  • en
  • de
  • it

ORC International Mediterranean Championship 2012

Jedrilice iz Austrije, Brazila, Češke, Finske, Hrvatske, Italije, Slovačke i Slovenije dolaze na ORC Mediteransko prvenstvo koje će se u Cresu održati od 10 - 16.06. Nakon prošlogodišnjeg ORC Svjetskog prvenstva na kojem je sudjelovao rekordan broj od 119 jedrilica iz 16 država, Cres će i ove godine ugostiti ponajbolje svjetske regatne jedrilice.
Nakon registracije i premjeravanja u nedjelju, 10.06 i ponedjeljak 11.06 kada će uslijedi i svečano otvaranje na glavnom creskom trgu, natjecanja će započeti u utorak, 12.06 i trajati sve do subote, 16.06. Predviđeno je 9 jedrenja na "štap" kursu u akvatoriju ispred Cresa, nakon kojih nerijetko i sekunde mogu odlučivati o pobjednicima. Jedrilice se natječu prema korigiranom vremenu koje je rezultat korekcije realnog jedrenog vremena svake jedrilice ovisno o njezinim značajkama i razvrstanju temeljenom na mjerama trupa, jedara i opute. ORC sustav razvrstanja time omogućuje posadama da iskažu svoje sposobnosti izjednačujući jedrilice kao opremu. Pobjednik nije nužno najveća i najbrža jedrilica već ona čiji kormilar i posada na najboji način iskoriste teoretske mogućnosti svoje jedrilice. ORC je jedini sustav razvrstanja jedrilica koje Međunarodni jedriličarski savez (ISAF) priznaje za organizaciju Svjetskih prvenstava.
Među favoritima ORC Mediteranskog prvenstva ističu se austrijski TP-52 Aquila s Christianom Bayerom, finski Grand Soleil 42R Audi za čijem kormilom će biti Jani Lehti. Isti tip jedrilice ima i brazilsko-češka posada Bohemie Express s Ricardom Vojtom. Slovaci dolaze s dvije jake posade Quebramar s Peterom Mosnyem i Sixtynine Richarda Schultza. Talijan Manuel Costantin dolazi s novim brodom imena Rebel, a njegov stari brod Escandalo s novom českom posadom. Od hrvatskih posada najviše možemo očekivati od DSK s Karlom Kuretom i Fly 4 s Tinom Matuljom.
Ovogodišnje ORC Mediteransko prvenstvo donosi i novosti u tehnološkom praćenju regate. Icarus Sailing Media, profesionalna video produkcijska tvrtka koja prati sve najvažnije svjetske regate izvještavat će iz Cresa, a uz dnevne video izvještaje na internetu, slike iz Cresa preuzimat će svi najvažniji specijalizirani internet portali i TV postaje. Sve jedrilice bit će praćene GPS sustavom u realnom vremenu te će se u svakom trenutku na web stranicama prvenstva (www.scor.hr) moći vidjeti što se događa na regatnom području, a rezultati će biti dostupni odmah po završetku svakog jedrenja.
Cres se već dokazao kao uspješan domaćin velikih regata, te je zadnjih godina postao nezaobilazno odredište na jedriličarskoj karti Europe. U proteklih 13 godina u Cresu je održano 17 velikih regata na kojima je sudjelovalo 338 jedrilica iz 18 država:

- ORC Svjetsko prvenstvo 2011.
- ORC Otvoreno prvenstvo Hrvatske 2010.
- ORC Srednjeeuropsko prvenstvo 2009.
- ORC Srednjeeuropsko prvenstvo 2008.
- Croatian Grand Prix 2007.
- IMS Europsko prvenstvo 2007.
- IMS Srednjeeuropsko prvenstvo 2006.
- IMS Srednjeeuropsko prvenstvo 2005.
- IMS 600 Svjetsko prvenstvo 2004.
- Este 24 Europsko prvenstvo 2004.
- IMS Mediteransko prvenstvo 2004.
- IMS Europsko prvenstvo 2003.
- IMS Prvenstvo Jadrana 2002.
- IMS Prvenstvo Hrvatske 2001.
- IMS Cres Cup 2000.
- IMS Prvenstvo Hrvatske 1999.

Program ORC Mediteranskog prvenstva

Nedjelja 10. lipnja Registracija i premjeravanje
Ponedjeljak 11. lipnja Registracija i premjeravanje
19:30 Svečano otvaranje - Grad Cres
Utorak 12. lipnja 11:00 Navigacija
Srijeda 13. lipnja 11:00 Štap" jedrenje(a)
Četvrtak 14. lipnja 11:00 "Štap" jedrenje(a)
Petak 15. lipnja 11:00 "Štap" jedrenje(a)
Subota 16. lipnja 11:00 "Štap" jedrenje(a)
16:00 Podjela nagrada - ACI marina Cres

ORC Mediteransko prvenstvo održava se pod pokroviteljstvom Ministartsva znanosti, obrazovanja i sporta: Primorsko-goranske Županije, Grada Cresa, Grada Rijeke, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Primorsko-goranske Županije, Turističke zajednice Grada Cresa, Lučke uprave Cres i Hrvatske gospodarske komore.

Sponzori regate su: ACI, One Sails, Ventex, Restoran Marina, PIK Rijeka, WRI, Hotel Kimen, Kamp Kovačine, Apartmani Cres i Rona, dok su medijski pokrovitelji: Faresina, Sportska Televizija, Radio Rijeka, Radio Jadranka i Otočki Vjesnik.

Izvor: Scor