• hr
  • en
  • de
  • it

Opet problemi s PDVom u turizmu

Privatni iznajmljivači koji posluju s tvrtkom Booking.com na sto su muka nakon što je pred kraj prošle godine ta tvrtka od njih zatražila da plate PDV na njihov u proviziju. To više što većina plaća porez na iznajmljivanje paušalno i nisu obveznici PDV-a.
Porezna uprava Ministarstva financija potvrdila je kako su privatni iznajmljivači obvezni na primljenu uslugu obračunati i platiti hrvatski PDV po stopi od 25 posto kada mu usluge obavlja porezni obveznik koji ima sjedište u drugoj državi članici EU-a iako nisu u sustavu PDV-a.

No, tu priča nije stala.
Iznajmljivači traže da se ispita poslovanje hrvatskog Booking.coma u Hrvatskoj jer ta je tvrtka od njih zatražila retroaktivnu naplatu PDV-a od ulaska RH u EU. Tvrde kako je od 18. rujna 2013. promijenjen osnivač te agencije u Booking.com International B.V. sa sjedištem u Nizozemskoj, samo kako ne bi plaćali PDV na svoju proviziju.
Kada je riječ o globalnom biznisu, veliki je novac u pitanju, a za domaćeg iznajmljivača kojem se zaračuna 15 posto provizije, PDV na uslugu provizije za noćenje od 100 eura stajao bi 3,75 eura.
I predsjednik Strukovne grupe privatnih iznajmljivača pri HGK Nedjeljko Pinezić kaže nam kako imaju različite informacije o poslovanju s tom tvrtkom. Neki i dalje dobivaju račune s hrvatske adrese gdje je, kao i prije, uračunat PDV.
- Booking.com je i počeo poslovanje u Hrvatskoj preko svoje hrvatske ispostave, a ulaskom Hrvatske u EU postupno je počeo prebacivati poslovanje natrag prema svojoj centrali za Europu, jer su u tome vidjeli financijske pogodnosti za svoju tvrtku - kaže on.
Tumači kako su prve obavijesti te agencije stigle sredinom studenoga, pa što se tiče retroaktivnih obveza od 1. srpnja, one ne stoje.
- O tome je Booking.com trebao na vrijeme obavijestiti poslovne partnere. Od toga trenutka svatko tko je primio obavijest o novom obračunu PDV-a trebao je ili prekinuti poslovnu suradnju pod tim uvjetima, prihvatiti uvjete, ili zahtijevati da prima račune jedino preko tvrtke u Hrvatskoj. Stvar je svakoga partnera i tvrtke da ocijeni koja mu je varijanta povoljnija - objašnjava Pinezić, dodajući kako svaki građanin samostalno sklapa poslovne ugovore.
Strukovna grupa privatnih iznajmljivača upozorila je i Ministarstvo financija kako se na ovaj način više pogoduje poslovanju tvrtki koje imaju sjedište izvan Hrvatske nego onima koje imaju sjedište u zemlji. Moguće je i da neke hrvatske tvrtke registriraju svoje poslovnice u nekoj od zemalja EU-a i da se na isti način postave prema korisnicima usluge u Hrvatskoj. To je nešto što smo prihvatili ulaskom u EU.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr