• hr
  • en
  • de
  • it

Opet problemi oko marine Gruž

Vlasnici barki i stanari duž Lapadske obale danas u podne prosvjedovali su protiv postavljanja ograde i najavljenog oduzimanja vezova za njihova plovila na potezu od Hotela Lapad do Ville Elize.
Prosvjed je počeo pomicanjem ograde i odvodnih cijevi, te kidanjem katanca s ograde na budućem gradilištu. Razlog nezadovoljstvu građana je pismo Županijske lučke uprave kojom se od vlasnika brodica traži pomicanje barki s područja koncesije koju je za taj dio dobio investitor Laguna Trade d.o.o. u vlasništvu Franja Pašalića. Za smještaj baraka Dubrovčanima nitko nije ponudio alternativu.
- Županijska lučka uprava se ograđuje od svega. Prije par dana vlasnicima brodica poslali su obavijest da maknu barke jer investitor kreće s gradnjom, ali nisu rekli gdje da ih izmjeste jer oni nemaju više nadležnost. Kad se prije 10 ili 15 godina spominjala izgradnja komercijalne marine, govorili su da će se napraviti komunalna lučica na Batali i da će se tamo ljudima prebaciti barke. Nemamo ništa protiv da investitor gradi, ali ovo nije način - ocijenio je Hrvoje Bratoš.
Umirovljenik Alessandro Di Ceglie zatražio je od gradskih vlasti da zaštite vlasnike baraka, a Đivo Krile zapitao tko je i s kojim pravom ogradio obalu, te gdje su nadležne službe koje su ograđivanje dopustile.
Prosvjednike je u ime Jedriličarskog kluba Orsan podržao Marinko Mikulandra kojega su prije 15 dana iz Pašalićeve Marine Frappa obavijestili da protiv njega podižu kaznenu prijavu zbog kočenja izgradnje nautičkog centra.
- Već četiri mjeseca ratujemo s marinom. Digli smo tužbu na građevinsku dozvolu, tu je masu nezakonitosti napravljeno. I mi se u Orsanu također osjećamo bespomoćno i zato smo došli ovim ljudima dati potporu.Očito je da krupni kapital ne preza ni od čega, ali je žalosno što gradske vlasti nisu ljude obavijestili što slijedi prije godinu dana ili šest mjeseci. Nećemo odustati, ustrajat ćemo i dalje. Nadam se da će ovaj mali apel doći do ušiju gradskih vlasti ,ali ja bi svojim susjedima i sumještanima preporučio da naprave jedan veći prosvjed, da dođe do nekih glava - komentirao je Mikulandra.

Na gradilištu marine kod Kazbeka novinari su zatekli i investitora Franja Pašalića. No, koncesionar nije želio ništa komentirati, već je zatražio da napuste gradilište.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr