• hr
  • en
  • de
  • it

Opatiji prijeti zabrana kupanja na Slatini

Informacija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ -a da akvatorij kupališta Slatina nije pogodan za kupanje, a koja je u našem listu objavljena na samom kraju mjeseca lipnja, uznemirila je brojne opatijske kupače. Redovno se javljaju kako bi saznali je li se što po tom pitanju poduzelo, odnosno mogu li otići na kupanje na opatijsku Slatinu .

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić potvrdio je kako se već puna dva tjedna pokušava otkriti uzrok zagađenja mora.

- Ronioci, roboti, nekoliko ekipa tvrtke Komunalac konstantno su na terenu i pokušavaju odgonetnuti uzroke zagađenja. Ronioci su u kanalima, obučeni ljudi odlaze u špilje. Uzimaju se uzorci svih izljeva kako bi se došlo do počinitelja. Jedino što ne možemo napraviti je pustiti boju da vidimo odakle »pušta« jer bi se zazelenio cijeli zaljev - objašnjava Dujmić koji se boji najgore situacije s kojom će možda Opatija biti suočena kroz dan-dva, a to je zatvaranje kupališta Slatina, odnosno zabrana kupanja na Slatini.

- Trenutačno smo po turističkim rezultatima najbolja destinacija na Kvarneru. Zabilježili smo pet posto više gostiju i zadovoljni smo turističkim prometom. U sanitarnu kanalizaciju uložili smo više od 200 milijuna kuna, a sada smo u jednoj vrlo teškoj situaciji. Na tri lokacije na opatijskoj Slatini utvrđeno je da more nije za kupanje, znači da se radi o velikom zagađivaču. Zavod za javno zdravstvo ima katastrofalne rezultate i može se dogoditi da već sutra moramo postaviti tabele sa znakom zabrane kupanja. To znači da nam je sezona upropaštena. U ova dva tjedna anulirali smo neke manje propuste koje su imali hotelski objekti u okruženju Slatine. Danas ponovno inspektori izlaze na teren i utvrde li ponovo da je more zagađeno više od dozvoljenog za kupanje, morat ćemo staviti obavijest - govori Dujmić koji će inzistirati da se na jesen donese odluka kojom će se svi morati spojiti na kanalizaciju. Smatra da se nakon svega uloženog ne može ispaštati zbog pojedinaca i na taj način uništiti cijelu rivijeru.

Na pitanje što poduzeti u slučaju eventualnog postavljanja tabele s natpisom o zabrani kupanja, Dujmić kaže da da će organizirati autobuse za prijevoz kupača do Ičića ili Črnikovice u Voloskom. Problem s kakvoćom mora, uz već i do sada bolnu točku opatijskog turizma - loše uređena opatijska kupališta, tako je poprimio značajne razmjere kojim bi doslovce mogla biti zapečaćena ovogodišnja opatijska turistička (kupališna) sezona na središnjem kupalištu.

Izvor: www.novilist.hr