• hr
  • en
  • de
  • it

Omišaljsko NE industriji

Za razliku od Integralne studije PGŽ-a, netom usvojeni Akcijski plan determinira budući razvoj Omišlja u smjeru turizma te su u planu sportsko-rekreacijske zone i sadržaji okrenuti golfu i nautici u uvalama Voz i Peškera 

Da Omišljani misle ozbiljno kad tvrde da je unatoč drugačijim stavovima s »više razine«, turizam i nadalje okosnica njihovih razvojnih planova, potvrđuje i upravo usvojeni Akcijski plan razvoja turizma Općine koji je, zajedno sa strateškim smjernicama, usvojen na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Taj dokument, što god netko o budućnosti tog područja mislio, determinira budući razvojni put Općine Omišalj u smjeru unapređenja i obogaćenja turističke ponude, u sklopu čega se planira izgradnja i uređenje više smještajnih i sportsko-rekreacijskih zona te sadržaja okrenutih golfu i nautici.
- Jasno je da smo, ne čekajući ostvarenje nama neprihvatljivih planova s državne razine koji teže širenju gospodarskih i prometnih kapaciteta, ovim dokumentom dokazali svoje opredjeljenje za djelatnosti i sadržaje od kojih otok Krk desetljećima živi, naglasio je, predstavljajući novi strateški dokument, načelnik Tomo Sparožić.
Ističući kako su u stvaranju nove »razvojne Biblije« Općine Omišalj uzete u obzir sve trenutne okolnosti te izbalansirane potrebe svih interesnih skupina, načelnik naglašava kako Akcijski plan otvara put ostvarenja turističkih projekata za koje u velikoj mjeri već postoje interesi investitora. Nabrajajući planove kojima je sad i formalno dano zeleno svjetlo, Sparožić ističe projekte poput sportsko-rekreacijske zone uz samo središte Omišlja, gdje se prema važećem PPU-u planira prenamjena postojećeg nogometnog igrališta u zonu sportskih igrališta, zatvorenih sportskih objekata (dvorana, bazena i sl.) te pratećih građevina. Tu je i 50 hektara zone obuhvaćene UPU-om Voz-Peškera. Razvoj tog područja temeljit ćemo na inputima iz projekta »Novi svjetionici hrvatskog Jadrana« koji se u Omišlju bavio revitalizacijom devastiranog prostora na lokaciji bespravnog kamenoloma u uvalama Voz i Peškera.
Tu je i zona obuhvaćena UPU-om Pušća, gdje se predviđa uređenje kampa koji će moći prihvatiti 900 gostiju, ali i projekt koji bi na području Jezera trebao stvoriti uvjete uređenja nove, 156 hektara velike sportsko-rekreacijske zone prepoznatljive i kao »centar golfa«.

- Zona bi nudila suvremeno ekološko golf igralište, sadržaje vezane uz jahanje, pješačenje, biciklizam te smještaj u manjem broju vila. Ova zona, naglašava Sparožić, imala bi širi regionalni značaj kao novo sportsko i golf odredište za cijeli otok Krk i za gravitirajuće primorske subregije Crikveničko-vinodolske rivijere, Rijeke i Opatije. Nisu zaboravljene ni smještano-kupališne, odnosno adrenalinske zone u okolici Njivica, kao ni projekti vezani uz bogata arheološka nalazišta Fulfinum i Mirine. Mnogo je još ovdje projekata i zamisli, zaključuje Saporožić dodajući kako, nakon što je općina odradila sav prostorno-planerski i razvojno-studijski posao, sad više ništa ne priječi početak realizacije spomenutih planova za mahom ambiciozne turističke sadržaje koji se, priznaje, u velikoj mjeri kose sa zamislima proklamiranim u Integralnoj prometno-gospodarskoj studiji PGŽ-a koja, umjesto turističkih, na dobrom dijelu ovih zona predviđa razvoj gospodarskih i prometnih sadržaja.

Tomo Sparožić: Dok oni razmišljaju, mi radimo
Unatoč konceptualnim vrludanjima župnijskih i državnih planera, napravili smo sve kako bi legalistički ispoštovali planove »višeg reda« i propisane procedure, kaže Sparožić. Dok država razmišlja što i kako s našom Općinom, mi radimo, planiramo i pripremamo dozvole i suglasnosti. Tako smo ovih dana dobili mišljenje Županijskog zavoda za prostorno uređenje, gdje se izrijekom potvrđuje da je naš »turistički« Urbanistički plan zone Voza i Peškere u skladu s važećim Zakonom i prostornim planovima PGŽ-a i Općine. Sad uistinu više ništa ne priječi realizaciju naših projekata koje će svi koji Omišalj vide kao industrijsko predgrađe Rijeke, htjeli - ne htjeli, morati uvažavati, zaključio je Sparožić.

Kamp u Pušći
Tim su projektom ondje predviđeni brojni turistički sadržaji, između ostalog hotel kapaciteta 500 ležajeva, sportska luka sa 100 vezova, plaže, šetnice, zabavni/vodeni park, zone sportova na vodi, »rollercoastera« i parkirališta. Na platou prema uvali Peškera predviđa se izgradnja kampa, polivalntne pozornice te veći broj sportskih terena.

Odmah iza Krka i Baške
Omišalj nije u turističkom smislu tako nevažna sredina kako se neki trude prikazati. Nakon Grada Krka i Baške, upravo je Omišalj treća po snazi krčka lokalna jedinica s najboljim turističkim rezultatima, koji su ispred jednog Punta ili Malinske. U 2010. raspolagali smo s ukupno 7.820 stalnih ležajeva, od kojih je trećina u privatnom smještaju, trećina u kampovima te nešto više od 20 posto u hotelima, gdje je lani ostvareno više od 600 tisuća noćenja, napominje načelnik.

Izvor: www.novilist.hr