• hr
  • en
  • de
  • it

Omišalj traži mjesto na svjetskoj ribolovnoj karti

Iskusna i uigrana omišaljska ekipa Kluba za sportski ribolov na moru Big Om protekle je subote u suradnji s renomiranim časopisom za ribolov i tvrtkom Maguro Pro Shop u Omišlju organizirala još jedno ribolovno natjecanje s međunarodnim predznakom. Riječ je o svjetski popularnim disciplinama lova riba i liganja s obale umjetnim varalicama među znalcima poznatim pod nazivima spinning, odnosno eging.

Iako je svoje sudjelovanje najavilo 50-ak sudionika, natjecanju je pristupilo 28 najhrabrijih natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji se nisu prepali najavljenih vremenskih neprilika. S obzirom na to da se te ribolovne tehnike najčešće koriste u lovu na slatkovodne ribe najsjevernije otočno mjesto ovoga je puta osim morskih ribiča, okupilo i brojne kontinentalne strastvene ribolovce.

Odlučivali dekagrami

Najviše ribe i liganja ovoga je puta nasjelo na umjetne varalice zagrebačkih znalaca u čije su ruke otišle prigodne bogate nagrade ukupne vrijednosti oko 70 tisuća kuna. Borba za prva tri mjesta u svim trima kategorijama bila je tijesna i o plasmanu su odlučivali tek dekagrami. Temeljem plasmanskih bodova kao sveukupnom pobjedniku natjecanja prijelazni pehar pripao je Ivanu Galiću koji se osvojivši drugo mjesto u spinnignu i treće u egingu dokazao kao kompletni ribolovac.

Vodotoč i omišaljski zaljev

Praćeni kišom natjecatelji su tijekom prijepodnevna na području autokampa Pušća u uvali Vodotoč pristupili spinningu, dok je poslijepodnevni lov na lignje radi okretanja na buru premješten u omišaljski zaljev.
Drugoplasirani u ukupnom poretku i vlasnik trećeg mjesta u spinningu bio je Antonijo Vidmar, a treće mjesto pripalo je pobjedniku eginga Mariju Čenanu. Dodajmo i to da je prvo mjesto u spinningu s najtežom ulovljenom palamidom osvojio Mislav Ljutić kojega je slijedio Igor Virag. Kako bi sve proteklo u skladu propozicijama cjelodnevno natjecanje budnim okom pratilo je natjecateljsko povjerenstvo u sastavu Mladena Markovića, suca Tonća Lukete i Tome Sparožića.

Turistički potencijal

Omišaljski kup u spinningu i egingu po prvi je put u Hrvatskoj spojio te dvije ribolovne discipline, a nastao je kao rezultat uspješne osmogodišnje suradnje triju ribolovnih struja prilikom organizacije renomiranog omišaljskog turističkog i ribolovnog branda Big game fishinga. Sva trojica zaslužnih - predsjednik KSRM-a Tomo Sparožić, urednik ribolovnog časopisa Mladen Marković i Saša Rakar hrvatski predstavnik IGFA-e Svjetskog prvenstva u offshore natjecanju zadovoljno su istaknuli kako je i ovo natjecanje postiglo velik uspjeh dodavši kako je okupilo više natjecatelja nego nedavno državno prvenstvo u spinningu.

- Ovo je još jedan dokaz da Omišalj ima velik turistički potencijal. Već se pokazao idealnim mjestom za ribolov i među ribolovcima se zajedno s ostatkom otoka isprofilirao kao poželjno odredište. Velikim uspjehom smatram što smo u ovo doba godine uspjeli privući velik broj ljudi što ima višestruke pozitivne učinke na različite aspekte života. No posebno sam zadovoljan što smo zadovoljili naš osnovni cilj, a to je popularizacija Omišlja i sportskog načina života te promocija različitih ribolovnih disciplina, rekao je Sparožić uz najavu da ovaj omišaljski inovativni Big Om klub i sljedeće godine s nestrpljenjem i još spremnije dočekuje ovo atraktivno natjecanje.

Izvor: www.novilist.hr