• hr
  • en
  • de
  • it

Omblom plutaju fekalije

Akvatorij Rijeke dubrovačke onečišćen je fekalijama - potvrdile su dvije dodatne analize mora s četiriju tamošnjih lokacija: ACI-jeve marine u Komolcu, Čajkovića, crpne stanice u Sustjepanu te Rožata.

Ponovno uzorkovanje mora za zaljev Omble zatražili su odgovorni iz Županije dubrovačko-neretvanske od Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije nakon prošlotjednog cvjetanja mora i prijave Zelenog foruma.
- Rezultati analiza potvrđuju fekalno onečišćenje akvatorija Rijeke dubrovačke, a uvjetima za kupanje ne udovoljavaju područja ACI-jeve marine u Komolcu te u Rožatu - obavijestili su javnost iz resornog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša DNŽ o pojedinostima izvješća Zavoda za javno zdravstvo na jugu.

U 21. stoljeću, na području Dubrovnika koji se voli "zakititi" naslovom bisera hrvatskog turizma, problem je neriješena odvodnja otpadnih voda u dubrovačkoj okolici.
- Budući da u većem dijelu akvatorija Rijeke dubrovačke nije riješena komunalna infrastruktura - u Komolcu, Sustjepanu, Čajkovićima, Rožatu te u većem dijelu stare Mokošice i ostalim naseljima - rezultati ispitivanja kakvoće mora često su loši i nezadovoljavajući - navode također iz Županije, objašnjavajući da zbog toga ni jedna plaža u navedenoj zoni nije ni uvrštena u ovogodišnji program kontrole mora za kupanje na dubrovačko-neretvanskom području. Zašto je to tako, objasnio nam je voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić.

- Županija određuje na kojim će plažama provoditi kontrole, u skladu s raspoloživim financijama, a mi eventualno sugeriramo koja bi se kupališta mogla i trebala uvrstiti. Što se tiče Rijeke dubrovačke, tamo zapravo pravih plaža i nema, ali ljudi se kupaju na tim mjestima.
Budući da znamo da je problem neriješena komunalna odvodnja, nemamo zašto ni kontrolirati tamošnje stanje jer su razlozi poznati - kaže dr. Lakić.

Iz Županije također obavještavaju da je resorni Upravni odjel rezultate ispitivanja mora onečišćenog fekalijama u Rijeci dubrovačkoj proslijedio nadležnim inspekcijskim službama.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

 

 

 

 

 

‘Vodovod': Imamo projekt


- Nisu krivi ni Grad Dubrovnik, na kojemu je po zakonu odgovornost za investicije u novi sustav odvodnje, ni "Vodovod". Imamo projekt koji su verificirali stručnjaci, "težak" 20 milijuna kuna, novac je osiguran, ali zapreka su neriješeni imovinsko-pravni odnosi - kaže član Uprave dubrovačkog "Vodovoda" Pero Mišković.

Tvrdi da realizaciju projekta, kojim bi se u sklopu programa "Jadran" riješila odvodnja u Rijeci dubrovačkoj, usporava i "višegodišnja prepiska sa skupinom građana, a neki su adresirali i tužbe Upravnom sudu".

- To traje već godinama, a bune se pod devizom da će tamošnji sustav, onako kako je projektiran, samo dodatno ugroziti Rijeku dubrovačku, što je nevjerojatno - dodaje, ističući da "projekt ima relevantne potvrde i da se izgubilo puno vremena u prepiskama i konfrontacijama".

- Ako sada propustimo šansu da to ostvarimo u sklopu projekta "Jadran", Rijeka dubrovačka dobit će kanalizaciju za 20 godina - poručuje Mišković, ističući da to nije nikakva prijetnja, nego realno sagledavanje situacije.